|
|
Marți, 19 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a efectuat o vizită la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului" Moisei, Protopopiatul Vișeu, unde a oferit o câteva îndrumări administrative și edilitar-gospodărești cu privire la șantierul din incinta lăcașului monahal.
Preasfinția Sa a apreciat calitatea deosebită a lucrărilor care se desfășoară, felicitând pe părintele stareț, Arhim. Teofil Pop pentru implicarea în acest proiect.
În cadrul acestei vizite pastorale, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a fost însoțit de Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului și Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial.
Mănăstirea Moisei se află la 13 kilometri distanţă de Vişeu de Sus şi la doar 10 kilometri de Borşa, pe drumul naţional ce leagă localităţile Sighetu Marmaţiei, Borşa, Prislop şi Vatra Dornei. Cei mai mulţi vizitatori vin pe 15 august, la sărbătoarea hramului mănăstirii, Adormirea Maicii Domnului. Atunci are loc una dintre cele mai impresionante procesiuni din ţară, la care participă zeci de de mii de credincioşi. Foto. |
|
Cu prilejul Praznicului Întâmpinării Domnului, miercuri, 02 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia sărbătoririi hramului de iarnă al lăcașului monahal.
Din soborul părinților slujitori au făcut parte Arhim. Teofil Pop, starețul mănăstirii, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Arhim. Ghelasie Maxim, iconomul Mănăstirii Rohia și consilier silvic, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Borșa Pietroasa, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat alături de alți preoți slujitori din parohiile învecinate mănăstirii.
Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Coralei Protopopiatului Ortodox Vișeu, dirijați de Pr. Nicolae Pintea.
Între credincioşii prezenți la eveniment s-a aflat domnul Grigore Tomoiagă, primarul comunei Moisei, domnul Ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și a Adunării Naționale Bisericești, monahia Ioanichia Timiș, stareța Mănăstirii Borșa Pietroasa.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat celor prezenți însemnătatea acestei sfinte sărbători, prin interpretarea pericopei evanghelice consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca în capitolul 2, versetele 22-40, care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii: „se împlinesc in această zi de 2 februarie, 40 de zile de la acel moment unic și nou sub soare, cum afirma Sfinții și de Dumnezeu purtătorii Părinți ai noștri, pentru că acest praznic împărătesc are în componența lui două părți bine definite și raționale, scoase în evidență cu o profunzime extraordinară de către cel care a lăsat în scris acel moment pe care astăzi îl sărbătorim, aducerea la Templu a pruncului mântuitor”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
La final, preacuviosul părinte stareț Teofil a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența în mijlocul obștii monahale, și, în semn de recunoștință și mulțumire, i-a dăruit din partea viețuitorilor mănăstirii o bederniță brodată, o icoană cu chipul Maicii Domnului și un coș cu flori. Foto. |
|
Marţi, 2 februarie 2021, praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Moisei, cu ocazia hramului de iarnă, în fruntea unui sobor de monahi, preoţi şi diaconi.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Ierom. Filoteiu, slujitor în mănăstire, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier cultural, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizare, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Între mulţii credincioşi din Moisei şi localităţile învecinate, s-au aflat primarul Moiseiului, Grigore Tomoiagă, Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească şi Adunarea Eparhială, alţi oaspeţi invitaţi.
Cuvânul de învăţătură
Un plin de învăţăminte cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, la momentul chinonicului, pornind de Evanghelia praznicului a Sfântului Evanghelist Luca şi presărată cu multe exemple din viaţa de zi cu zi a credincioşilor, precum şi ceea ce este bine să reţinem din aceasta:
„Ce reţinem din Sfânta Evanghelie a zilei? Că Dumnezeu are un plan al Său. Că Dumnezeu l-a ales pe Sfântul şi Dreptul Simion şi l-a păstrat pentru venirea în lume a Fiului Său, ca să fie credibil, să aducă mărturie. Să mărturisească şi viaţa lui, şi greşeala lui, reţinută de istorici de tradiţie, pe care a făcut-o când a tradus cartea. Şi greşeala lui, şi pedeapsa lui, dar şi binecuvântarea, darul pe care i l-a dat Dumnezeu ca să trăiască 300 de ani şi să-L primească pe braţele sale pe Hristos. E un lucru mare. I-a dăruit Dumnezeu darul care a fost, pe de o parte, o pedeapsă şi pe de altă parte o binecuvântare. Şi l-a făcut şi mărturisitor. A zis: Iată Acesta este pus spre căderea şi ridicarea unora. Şi L-a arătat şi prin rostirea rugăciunii: C-au văzut ochii mei mântuirea Ta. Deci Iisus se traduce Mântuitorul sau Salvatorul. Numele lui Iisus dat de înger înseamnă Mântuitorul sau Slavatorul poporului lui Israel şi lumii întregi, a umanităţii.
Preasfinţitul a arătat şi despre prezenţa proorociţei Ana la templu la momentul acestui praznic împărătesc:
„Apoi acolo vedem că era şi proorociţa Ana. O femeie înaintată în vârstă, care nu s-a dezlipit de templu şi care aştepta şi ea Mântuirea lui Israel. Ce putem înţelege de aici, ce să învăţăm? Că bătrâneţea binecuvântată cu sănătate şi lungimea de zile şi numărul anilor mulţi se dau celor care nu se dezlipesc de Dumnezeu, de rugăciuni, de Biserică.”
Praznicul s-a încheiat cu cuvântul de mulţumire adresat de Părintele Arhim. Teofil Pop, stareţul sfântului locaş, adresat pentru slujire Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, soborului, Grupului Psaltic „Theologos” şi tuturor credincioşilor care au onorat acest praznic al mănăstirii. Foto. |
|
Sâmbătă, 15 august 2020, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia hramului.
Ierarhul a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi din Protopopiatul Vișeu și împrejurimi, între care amintim pe Pr. Mihai Chira, Protopopul Vișeului, Arhim. Teofil Pop, starețul lăcașului monahal, Arh id. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap.
Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului psaltic „Anastasios” din Târgu-Mureș, condus de Dr. Iustinian Ioachim Simion. La momentul Chinonicului a cântat câteva pricesne, solista Ioana Botiș, care, încă de mică, a crescut în „tinda” Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, alături de alți tineri talentați.
La final, părintele stareț Teofil Pop a mulțumit ierarhului pentru prezență și a dăruit Preasfinției Sale o bederniță brodată cu icoana Sfinților Martiri Brâncoveni și un coș cu flori. Foto. |
|
- Slujba Vecerniei unită cu Litia la Mănăstirea Moisei.
Vineri, 14 august, în ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit, pe Altarul de vară, Slujba Vecerniei unită cu Litia, la Mănăstirea Moisei, Protopopiatul Vișeu, cu prilejul hramului.
Ierarhul a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi din Protopopiatul Vișeu și împrejurimi, între care amintim pe Pr. Mihai Chira, Protopopul Vișeu lui, Arhim. Teofil Pop, starețul lăcașului monahal, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap. Foto. |
|
Hramul de iarnă al Mănăstirii Moisei
Duminică, 2 februarie 2020, praznicul Îmtâmpinarea Domnului, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Moisei, cu ocazia hramului de iarnă, în fruntea unui sobor de preoţi şi arhidiaconi, şi a rostit cuvânt de învăţătură.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi mare ecelsiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, preoţi invitaţi din parohiile învecinate, arhidiaconi şi diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În mulţimea mare de credincioşi, care au umplut până la refuz biserica mănăstirii, mulţi dintre ei nemaiavând loc înăuntru, s-au aflat Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, cadre didactice, oameni de cultură şi artă din localităţile de pe Valea Izei şi Valea Vişului, pelerini statornici ai sfântului locaş de închinare, printre care foarte mulţi tineri, credincioşi din Moisei şi satele din jur.
Cuvântul de învăţătură
Un frumos şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, în care s-a referit la praznicul Întâmpinării Domnului şi la pericopa evanghelică ce se citeşte în această zi importantă, la Naşterea Mântuitorului, venit pe pământ ca să răscumpere păcatul strămoşeşc.
„Astăzi îl vedem pe Fiul lui Dumnezeu, pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, adus la templul din Ierusalim ca să se împlinească legea, deoarece n-a venit în lume ca să strice legea, ci să o desăvâţească, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. A fost adus la templul din Ierusalim ca să fie închinat lui Dumnezeu, după tradiţia iudaică, la 40 de zile de la Naştere. Aici, la templu, este întâmpinat de bătrânul Simeon, care aştepta de mult timp venirea Fiului lui Dumnezeu şi împlinirea tuturor prorociilor. În această zi este mare praznic împărătesc, care ne aduce aminte de ascultarea de Dumnezeu. Prazicul acesta sfânt şi sfinţitor, pe care Dumnezeu ne-a chemat să-l trăim astăzi aici, în această frumoasă mănăstire, are multiple dimensiuni duhovniceşti, pentru că o vedem pe Maica Domnului oferindu-şi pe Fiul ei omenirii, ca să ne răscumpere şi să ne mântuiască pe noi. Să rămânem fideli Bisericii şi Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că, astfel făcând, rămânem în Casa Tatălui nostru cel Ceresc.”
Obştea Mănăstirii Moisei a oferit Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.
Mănăstirea Moisei este cea mai veche mănăstire din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, ridicată pe terenul donat de un om bogat din localitate, după ce, se zice, a auzit glas de clopot în pământ, odihnindu-se după munca la fân la umbra unui brad de pe locul viitoarei mănăstiri. Donaţia este confirmată prin ducumente. Localitatea Moisei este una dintre cele mai vechi şi mai mari comune din judeţ, care se întinde pe o suprafaţă de 113 km pătraţi. Mănăstirea este pomenită în documente în 1637 ca reşedinţă a Episcopului Dumitru Pop şi metoc al Mănăstirii Putna. În incinta mănăstirii se află biserica de lemn, sfinţită în 1672 de către Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Ardealului. Biserica nouă de zid este construită între 1910-1911, pictată de abia în 1982 şi sfinţită în 1986. Foto.
|
|
Hramul Mănăstirii Moisei
Joi, 15 august 2019, ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, de la ora 10,30, Sfânta Liturghie Arhierească în Altarul de Vară al Mănăstirii Moisei, cu ocazia hramului, în fruntea unui mare sobor de preoţi şi diaconi.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern la Centrul Eparhial, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Nicuşor Puflea, protopopul de Giurgiu, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Pietroasa din Borşa, Pr. Călin Vlad, secretar protopopesc, Pr. Vasile Cozma, parohul din Rozavlea, Pr. Gavril Vancea din Săliştea de Sus, Pr. Gavril Pop, paroh în Belgia, de naştere din Vişeu de Sus, Pr. Iulian Munteanu, paroh în Asolo, care a venit din Italia cu o procesiune tradiţională de copii maramureşeni, preoţi de mir de pe văile Izei şi Vişeului, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date în comun de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, şi o parte din membrii Grupului Psaltic „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, fondat şi coordonat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, dirijat acum alternativ de fondatorul lor şi de George Florea.
Un foarte mare număr de credincioşi s-a adunat în vasta curte a Mănăstirii Moisei, de ordinul zecilor de mii, încă de aseară, pentru a o cinsti pe Maica Domnului şi a se ruga împreună cu soborul. Între ei s-au aflat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ing. Mircea Leţiu din Satu Mare, fost membru în Adunarea Eparhială şi aducătorul, an de an, în Eparhie, a Sfintei Lumini de la Ierusalim, Arhitectul Dorel Cordoş, după planurile căruia s-a construit Centrul Pastoral Cultural şi Monahal „Sfântul Mitropolit Sava Brancovici” de la Mănăstirea Moisei, Grigore Tomoiagă, viceprimarul comunei Moisei, alţi oameni importanţi din comună şi judeţ.
Procesiunile
Nicăieri ca în Maramureş procesiunile mariane nu au farmecul celor de la Mănăstirea Moisei, acestea fiind unice prin costumaţie, prin cântecele interpretate, pentru care se fac repetiţii în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, de către tinerii şi tinerele care vor participa la ele. Şi anul acesta, procesiunile au început să sosească în curtea mănăstirii încă din seara dinaintea praznicului, împreună cu preoţii, iar sosirea lor a continuat pe parcursul nopţii şi dimineţii. Ritualul înconjurării, la sosire, de trei ori a celor două biserici în sunetul clopotelor şi cu cele mai frumoase pricesne închinate Maicii Domnului, închinarea la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, înconjuratul bisericii la plecare, tot în sunetul clopotelor şi cu cântece, rămân, pentru totdeauna, în memoria celor care asistă la acest ritual inefabil al procesiunilor sau iau parte la ele, ca pelerini. Aceste momente, când toţi credincioşii veniţi la mănăstire se opresc şi privesc, îţi creează fiori. Aşa a fost şi anul acesta, când în jur de 30 de procesiuni au sosit la Mănăstirea Moisei, din unele localităţi chiar şi câte trei procesiuni, cum a fost Săcel şi Vişeu de Sus, din alte localităţi câte două, cum a fost Săliştea de Sus sau Dragomireşti, iar din cele mai multe sate câte o procesiune.
Cuvântul de învăţătu ră
Emoţionant şi vast a fost cuvântul plin de învăţături duhovniceşti pe care l-a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor veniţi la hramul Mănăstirii Moisei, în care s-a oprit asupra semnificaţiei praznicului Adormirea Maicii Domnului, a ceea ce ne spune troparul praznicului despre Maica Domnului, precum şi simbolul de credinţă în care a fost trecută de Sfinţii Părinţi, la denumirile pe care Maica Domnului le are în cărţile sfinte şi în literatura religioasă, fiind comparată cu atâta plasticitate. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat conţinutul teologic al icoanei Deisis, al icoanei Adormirea Maicii Domnului, a explicat cum a devenit Sfântul Munte Athos Grădina Maicii Domnului şi ce importanţă are acest munte sfânt pentru întreaga umanitate, la legătura permanentă pe care a avut-o Maica Domnului cu Fiul său Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care îi ascultă rugăciunile pe care le face pentru cei ce se roagă ei.
„În această zi de praznic mare noi nu înţelegem că Maica Domnului ne-a părăsit, că a murit şi şi-a încheiat viaţa pământească şi odată cu aceasta nu mai poate face nimic pentru noi, ci, dimpotrivă, în troparul Adormirii Maicii Domnului, imnograful, inspirat de Dumnezeu, a aşezat toată învăţătura acestei zile sfinte, ca să înţelegem ce s-a întâmplat la Adormirea Maicii Domnului. Maica Domnului este nelipsită din istoria mântuirii neamului omenesc. O numim Născătoare de Dumnezeu; pururea Fecioară Maria; plină de har; binecuvântată între femei; biserică sfinţită şi rai cuvântător; mai cuprinzătoare decât cerurile; scară către cer; liman şi salvare pentru umanitate; Maica Bunului Păstor; Împărăteasa Cerului şi a Pământului. Nu spunem că Maica Domnului a murit, ci că a adormit. Maica Domnului n-a murit ca o femeie obişnuită, a adormit. La Adormirea Maicii Domnului a venit Fiul ei şi a luat-o cu trupul la cer.”
Distincţii
Aflându-ne în Anul Oamgial al satului românesc (al preoţilor, al învăţătorilor şi al primarilor gospodari), Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, a scos un ordin şi o medalie, care poartă numele Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, care s-a născut într-un sat din Episcopie, Plopiş, a păstorit peste 30 de ani o mănăstire dintr-un sat românesc, Rohia, a iubit mai mult ca nimeni altul satul românesc şi întreaga sa viaţă, de păstor şi mare duhovnic, a fost dăruită, în principal, oamenilor satelor româneşti.
Astfel, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a conferit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” împreună cu Gramata Episcopală care le însoţeşte Părintelui Arhimandrit Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, situată în satul Moisei, una dintre cele mai mari comune din România, care, împreună cu părinţii mănăstirii, are o relaţie duhovnicească deosebită cu credincioşii de aici, care se vede mai ales în serile zilelor de vineri, când se oficiază Taina Sfântului Maslu, la care, dacă la început au fost doar 6-7 credincioşi la aceste rugăciuni, după nici doi ani biserica a devenit neîncăpătoare, de nu poţi nici măcar să îngenunchi, ca să nu mai vorbim de zilele de maslu din cele patru posturi de peste an, când este plin de credincioşi şi în jurul bisericii, indiferent de vremea de afară.
Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală care o însoţeşte au fost conferite Arhitectului Dorel Cordoş din Sighetu Marmaţiei, care a realizat atâtea şi atâtea mănăstiri şi biserici de pe cuprinsul Episcopiei în stilul arhitecturii din satele maramureşene, încât se poate spune că Arhitectul Dorel Cordoş a creat, de fapt, metaforic, mai multe sate maramureşene în cariera sa, începând cu biserica Mănăstirii Bârsana şi continuând apoi în acest stil în zeci de locuri. Să subliniem că peste 90% din aceste edificii religioase, biserici şi case monahale, se află în satele Episcopiei.
Şi viceprimarului Grigore Tomoiagă al Moiseiului i-a fost conferit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” în semn de apreciere pentru modul în care colaborează cu mănăstirea, pentru lucrările gospodăreşti de amenajare a spaţiilor de lângă mănăstire şi asfaltare a drumului spre mănăstire.
În semn de mulţumire, în numele credincioşilor, Părintele stareţ şi Arhimandrit Teofil Pop a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, în numele credincioşilor şi din partea lor, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, pentru a îmbogăţi zestrea Muzeului Mănăstirii. Foto.
|
|
-
Hramul Mănăstirii Moisei – Vecernia
Miercuri, 14 august 2019, ajunul praznicului Adormirea Maicii Domnului, cu începere de la ora 18,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, pe Altarul de Vară al Mănăstirii Moisei, în fruntea unui sobor numeros de preoţi şi diaconi, slujba Vecerniei unită cu Litia şi a rostit cuvânt de învăţătură.
Din sobor au făcut parte Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Călin Vlad, secretarul protopopesc, Pr. Grigore Andreica, Proin-protopop al Vişeului, Pr. Vasile Cosma, paroh în Rozavlea Centru, preoţii de la bisericile din Moisei, preoţi de la biserici din Vişeu şi Borşa, preoţi de pe văile Vişeului şi Izei, protosingheli şi preoţi de mir din protopopiat, preoţi invitaţi, diaconi.
Răspunsurile au fost date de un grup de preoţi, diaconi şi teologi din Protopopiatul Vişeu.
Credincioşi mai mulţi ca altădată, de când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin oficiază slujba vecerniei din ajunul hramului, au fost de faţă şi s-au rugat împreună cu soborul. Între ei am zărit foarte mulţi credincioşi veniţi acasă din străinătate în concediu, precum şi credincioşi şi credincioase din toate satele din jur. Între ei l-am zărit pe Ing. Mircea Leţiu din Satu Mare, nelipsit de la hramurile Mănăstirii Misei, credincioşi din sat, vecini sau nu cu mănăstirea, care au venit să dea o mână de ajutor la bunul mers al hramului în ceea ce priveşte organizarea, mâncarea pentru pelerini şi alte lucruri care necesită o mână de ajutor. De-a lungul crucilor de închinare de pe aleea mănăstirii erau grupuri-grupuri de credincioşi şi credincioase, cu lumânări în mâini, care se rugau cu ardoare Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos ca să le vină în ajutor şi să reverse har şi dar peste ei sau pur şi simplu le mulţumeau pentru binefacerile revărsate asupra lor de-a lungul timpului. Încă înainte de vecernie au sosit şi câteva procesiuni, în frunte cu preoţii lor, interpretând cântece religioase şi purtând icoane şi prapori în mâini. Când clopotele au sunat, credincioşii s-au apropiat de Altarul de Vară şi s-au rugat împreună cu soborul. După încheierea Vecerniei şi rostirea cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a citit peste întreaga mulţime a celor prezenţi rugăciunea de dezlegare pentru împărtăşirea credincioşilor, pentru că în cursul nopţii, un mare număr de credincioşi, după tradiţia străveche, se spovedesc, ca apoi să se împărtăşeasacă spre dimineaţă la Sfânta Liturghie de la ora 4,00 sau la Sfânta Liturghie solemnă din ziua hramului.
Rugăciunile de peste noapte şi de dimineaţă
Noaptea de miercuri a fost o noapte în care rugăciunile credincioşilor şi ale preoţilor nu au contenit aici la Moisei, deşi a plouat cu găleata aproape mereu. La ora 22,00 a început Slujba Privegherii de toată noaptea, după rânduiala mănăstirească, iar de la ora 3,00 s-a oficiat Sfânta Liturghie în limba ucraineană, pentru credincioşii de această etnie, deoarece în protopopiatele Vişeu şi Sighet locuiesc cei mai mulţi cetăţeni de etnie ucraineană din toată România. De la ora 4,00 s-a oficiat Sfâta Liturghie pentru împătăşirea credincioşilor care s-au spovedit în cursul nopţii şi au primit dezlegare. De la ora 6,00 s-a oficiat sfinţirea aghiasmei mici, iar după aceea Taina Sfântului Maslu. Intervalul orar 8,00-10,00 a fost consacrat primirii procesiunilor, care au sosit în număr mare şi anul acesta. Procesiunile îndeplinesc an de an o sfântă tradiţie prin care i se aduce cinstire Maicii Domnului şi Mântuitorului şi Mântuitorului Iisus. Aici, la Mănăstirea Moisei, procesiunile au un carcater unic în România prin costumaţia pe care o poartă pelerinii însoţiţi de preoţii lor, prin cântările pe care le interpretează.
Cuvântul de învăţătură
Un cuvânt plin de învăţăminte duhovniceşti a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în care a vorbit despre Postul Adormirii Maicii Domnului, despre Slujba Paraclisului Maicii Domnului, care se săvârşeşte zilnic în fiecare biserică parohială, „pentru toată boala şi suferinţa, pentru toată nevoia şi pentru toată neputinţa noastră, prin care arătăm evlavie, iubire şi cinstire Maicii Domnului şi înălţăm către ea toate rugăciunile noastre...”.
„Maica Domnului este prima şi începătoarea sfinţeniei pământenilor, prima Biserică vie, care L-a purtat înăuntru, în pântcele ei, pe Hristos, Care este întemeietorul Bisericii Universale ca Împărăţie a lui Dumnezeu pe pământ”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Referindu-se la rugăciunile pe care le adresăm Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a arătat că Mântuitorul Iisus Hristos ascultă şi îndeplineşte rugăciunile Maica Domnului:
„Maica Domnului, fiind rugătoare către Fiul său, fiecare rugăminte pe care o face către Hristos pentru fiecare persoană, pentru fiecare suflet, pentru fiecare familie, pentru fiecare mamă, pentru fiecare tată, pentru fiecare copil, băiat sau fată, pentru fiecare comunitate şi pentru fiecare popor, care o cinsteşte şi o iubeşte şi cere pentru acele persoane sau unei familii daruri sfinte, vindecări şi alinări, pace şi linişte, şi bunăvoire, Hristos îi împlineşte dorinţa.”
În continuare, Întâistătătorul Eparhiei a vorbit despre scopul postului:
„Perioada de pregătire în cele două săptămâni a fost cu un scop sfânt, şi anume: credincioşii, credincioasele, tinerii şi tinerele, după Slujba Paraclisului, învaţă cântările Maicii Dopmnului, pentru că urmează un pelerinaj pentru cei mai mulţi dintre credincioşi. Unii rămân în comunitatea lor, în biserica satului, dar cei mai mulţi dintre ei pleacă în pelerinaj la sfintele mănăstiri, pentru că locurile acestea sunt sfinte, iar pelerinajul are un rost, un înţeles şi un folos anume: el este o foame şi sete după Dumnezeu. Este un dor de întâlnire cu cineva drag. Şi cea mai dragă fiinţă pentru fiecare dintre noi este mama. Iar pentru noi, poporul lui Dumnezeu drept credincios şi pentru poporul român, în special, pentru că România e numită „Grădina Maicii Domnului”, Maica Domnului este de-a pururi Mamă, ocrotitoare şi ajutătoare, ne este dor şi venim la întâlnire cu ea. Şi atunci ne-am pregătit şi pornim în pelerinaj.
Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre pelerinaj, care a fost făcut încă din cele mai vechi timpuri, cum s-a petrecut taina acestei călătorii duhovniceşti pe parcursul istoriei Bisericii noastre creştine. „Întotdeauna are ceva duhovnicesc pelerinajul, ceva profund, o dorinţă, o nelinişte care trebuie alinată, o tulburare care trebuie împăcată, o suferinţă care trebuie vindecată.”
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre pelerinaj de-a lungul creştinismului şi precizat că „Iisus Hristos este primul şi cel mai mare pelerin: a traversat cerurile şi s-a coborât pe pământ, s-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria. A fost un pelerinaj printre galaxii. În Univers. Şi a venit printre noi, pe Pământ. S-a făcut om. A luat din Fecioara Maria trupul nostru. Dumnezeirea a avut-o din veşnicie. Slava şi Dumnezeirea. Dumnezeu fiind din Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, cum rostim noi în Crez şi cum ne învaţă Sfinţii Părinţi şi dogmele Bisericii. Şi a venit pe pământ. În fiecare an, de la vârsta de 12 ani, mergea cu Maica Domnului şi bătrânul Iosif în pelerinaj la Ierusalim. În fiecare an se făcea acest pelerinaj la Ierusalim. La 30 de ani şi-a început activitatea de pelerin neobosit şi neodihnit, ca să mântuiască fiecare suflet şi să-l câştige pentru Dumnezeu. Să-l convingă ce slavă, ce bucurie şi binecuvântare este să-L asculţi, să-L iubeşti, să-L urmezi şi să-L slăveşti pe Dumnezeu şi ce dramă este să-ţi pierzi sufletul în întuneric, în iadul cel rău. A venit Iisus Hristos să lumineze oamenii şi să-i facă să înţeleagă vestea cea bună a împărăţiei lui Dumnezeu. Şi a plecat apoi în pustie. Într-un pelerinaj în adâncul pustiei, după ce a postit 40 de zile, ca să se lupte cu diavolul corp la corp pentru noi. Pe care l-a învins după ce l-a ispitit de trei ori. Şi apoi a venit la Iordan, călătorind mereu pe jos, la Botez, la Ioan. Şi apoi a început marele pelerinaj. Şi-a ales 12 Apostoli şi făcea pelerinaj prin oraşe, prin cetăţi, prin sate, vindecând orice boală şi orice neputinţă şi făcând drumuri şi cărări între persoane, între oameni, între comunităţi, şi-ntre El, ca Fiul lui Dumnezeu, şi fiecare persoană în parte. Fiecare familie. Acolo unde a mângâiat a făcut o cale, un drum. A făcut un pelerinaj interior în fiinţa omului, pentru că i-a câştigat pe fiecare dintre cei pe care i-a ajutat, pe care i-a vindecat, pe care i-a mângâiat, pe care i-a salvat, pe care i-a cinstit, pe care i-a ridicat, oameni anonimi, oameni neputincioşi, oameni neînsemnaţi, oameni abandonaţi de societate. I-a adus în faţă. A făcut Mântuitorul pelerinaj la Ierusalim în fiecare an şi şi-a prevestit şi pătimirile. Şi veneau cu El Apostolii şi mulţimi de oameni. Penultimul pelerinaj a fost făcut în mod triumfal. A fost primit de oamenii obişnuiţi şi de copiii curaţi ca un împărat, pentru că îl înviase pe Lazăr. Au auzit de minune şi l-au primit ca pe un împărat. Ultimul pelerinaj a fost cel pe care şi L-a prevestit şi a zis: ne suim în Ierusalim. Fiul lui Dumnezeu va fi dat în mâinile oamenilor păcătoşi, care Îl vor Răstigni, Îl vor omorî, dar a treia zi va Învia! Şi aşa s-a întâmplat. Maica Domnului L-a însoţit în permanenţă, în toate momentele, la proces, la Calea Crucii, pe Golgota, la Cruce.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit, în continuare, celor de faţă despre pelerinajul Apostolilor, transformaţi de Iisus Hristos în pelerini universali, trimişi la propovăduire în toată lumea ca să vestească Evanghelia la toată făptura. Foto.
|
|
TABĂRA DE VARĂ SFÂNTUL SAVA BRANCOVICI
MĂNĂSTIREA MOISEI
-EDIȚIA A X-A, O EDIȚIE ANIVERSARĂ-
Foto
Tabăra de vară Sfântul Sava Brancovici, care s-a desfășurat la Mănăstirea Moisei în perioada 22-28 iulie, a ajuns în acest an la Ediția a X-a.
Tabăra de vară de la Mănăstirea Moisei se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și la inițiativa Părintelui Arhimandrit Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, fiind una dintre cele mai vechi tabere de vară organizată în Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Pe parcursul celor 10 ani, începând cu anul 2010, în această tabără au participat peste 200 de copii în special din Protopopiatul Vișeu, dar și din alte zone ale județului Maramureș și chiar și din alte județe ale țării, unii participând chiar la mai multe ediții.
Această ediție din aceast an am vrut să fie una mai deosebită, aniversară, cu ocazia împlinirii a 10 ani de când în „Grădina Maicii Domnului” de la Mănăstirea Moisei, în ultima săptămână a lunii iulie a fiecărui an, glasul clopotelor și al rugăciunii se amestecă cu glasurile zglobii și cristaline ale copiilor care participă la Tabăra de vară organizată și desfășurată la poalele Munților Rodnei, în străvechea mănăstire maramureșeană.
Astfel, pentru o săptămână, cu toții, obștea mănăstirii, profesorii, elevii și voluntarii participanți, dar și invitații speciali (elevii care au participat în edițiile anterioare) am trăit atât în prezent, cât și în trecut, căci, pe lângă activitățile din program, care au fost dintre cele mai diverse (pictarea unei icoane pe sticlă, convorbiri duhovnicești, participarea la slujbele desfășurate la mănăstire și activarea la strană, primirea Sfintelor Taine ale Spovedaniei, Euharistiei și Maslului, jocuri în aer liber, învățarea și intonarea de pricesne, drumeții, foc de tabără, hand-made, vizionarea de filme educative și religioase), ne-am reamintit cu drag de fiecare ediție a taberei, de începutul timid și plin de emoții, de prieteniile care s-au legat în această tabără, de ceea ce am învățat din această experiență și de impactul pe care l-a avut această activitate religioasă asupra caracterului și vieții fiecăruia dintre noi, copii, clerici sau profesori.
Putem spune că a fost o ediție reușită, la care a participat un număr mai mare de copii decât de obicei, alături de invitații dragi sufletului nostru, pe parcursul cărei s-au desfășurat activități diverse (activități cu specific religios, ateliere de creație, cateheze, activități recreative, concursuri), coordonate de o echipă extraordinară care s-a străduit să le arate copiilor participanți cum poate un creștin să trăiască frumos alături de semenii săi.
Menționăm că această tabără își propune să formeze caracterul religios al tinerilor, al celor care reprezintă viitorul Bisericii și al societății, prin intermediul unor situații concrete de viață care presupune conviețuirea alături de celălalt, întrajutorarea, respectarea și acceptarea semenului nostru, dar și prin dezvoltarea virtuților dragostei, a credinței, a răbdării și a bunătății.
Mulțumim Bunului și Milostivului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să desfășurăm această activitate și să ajungem la acest frumos număr de 10 ediții, rugându-L să ne ajute să continuăm acest minunat proiect spre folosul duhovnicesc al tinerilor care vor mai participa la edițiile viitoare și spre slava sfânt numelui Său. Mulțumim de asemenea și celor care au făcut posibilă desfășurarea în bune condiții a acestei tabere: Preacuviosului Părinte Arhimandrit Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, obștii mănăstirii, ieromonahului Filotei Cut, ieromonahului Nicodim Balea, diaconului profesor Moldovan Emilian-Ioan, doamnelor profesoare Moldovan Raluca-Maria și Grec Claudia-Maria, doamnei Dana Barani și părintelui Grec Nicoară, precum și elevelor voluntare de la Liceul Teoretic Bogdan-Vodă Vișeu de Sus.
Diacon profesor Moldovan Emilian-Ioan – Mănăstirea Moisei
Profesor Moldovan Raluca-Maria – Clubul Copiilor Vișeu de Sus
Și la final câteva impresii ale participanților…
„În această tabără m-am simțit uimitor, mi-am făcut mult mai mulți prieteni decât credeam. A fost o experiență de neuitat și cu siguranță nu o să o uităm.” – Nicoleta, clasa a V-a
„Ediția a X-a a taberei a fost cea mai uimitoare ediție dintre toate. Mi-am făcut mulți prieteni pe lângă cei pe care îi aveam. Abia aștept ediția următoare.” – Roberta, clasa a V-a
„În ediția a X-a a fost super. Am cunoscut multe persoane de treabă, am legat multe prietenii și sper să rămânem prieteni cu toții. Sper să mai revin și anul viitor.” – Ana-Maria, clasa a VII-a
„Fiind prima mea tabără, la început mi-a fost puțin frică. Pe parcurs am descoperit că nu am de ce să îmi fie frică căci mi-am făcut prieteni noi și am învățat lucruri noi, și am avut parte de activități de neuitat. Cu siguranță nu voi uita această tabără.” – Daniel, clasa a V-a
„A fost super! A fost o săptămână frumoasă și sper că această tabără va continua și pe viitor. La fel ca anul trecut, plec de aici cu tristețe, dar și cu multă bucurie în suflet. Voluntarii sunt super, găzduirea de care am avut parte a fost grozavă și sper că voi mai participa și anul viitor.” – Raluca, clasa a VII-a
„În această tabără mi-am făcut prieteni noi, dar m-am înțeles bine și cu domnii profesori. Totul a fost frumos, mai bine zis perfect. Aș vrea să mai repet această expereiență. Totul a fost extraordinar. Sper să mai vin.” – Maria, clasa a VIII-a
„A fost cea mai frumoasă tabără! În această tabără am învățat cum să îmi petrec timpul fără tehnologie, să mă înțeleg cu toate persoanele din jurul meu, dar cel mai important lucru este acela că am reușit să fiu mai aproape de Dumnezeu.” – Lavinia, clasa a VII-a
„A fost o tabără minunată și așa va fi mereu. Am cunoscut oameni extraordinari cu care sper să rămânem prieteni. Am învățat multe lucruri noi pe care nu o să le uit niciodată. A fost o experiență de neuitat și sper să mă întorc și în ediția următoare.” – Adriana, clasa a VII-a
„Această tabără de vară este unul dintre cele mai importante momente ale vieții mele. Aici îmi găsesc liniștea deplină și fericirea absolută timp de o săptămână. Locul acesta, oamenii cu care m-am întâlnit și atmosfera din tabără, fac ca totul să fie special și te fac să aștepți cu nerăbdare începutul viitoarei ediții” – Paula, clasa a X-a
„Această tabără este începutul unei noi prietenii între oameni, este o activitate cu adevărat specială, este o experiență minunată pe care nu o voi uita niciodată.” – Noelia, clasa a VI-a
„Această tabără nu o voi uita niciodată pentru că am rămas cu impresii și sentimente minunate, deoarece aici am învățat ce este bunătatea, credința, înțelegerea și iubirea.” – Oana-Daniela, clasa a VII-a |
|
-
Cei care alcătuiesc corul de copii si tineri al Mănăstirii Moisei au fost răsplătiți cu un scurt pelerinaj la mănăstirile din Maramureș, aflate în cadrul Episcopiei.
Alături de copii si tineri au fost prezenți Pr. Staret Arhim. Teofil Pop căruia cei prezenți ii sunt recunoscători pentru acest frumos pelerinaj si Pr. Diac. Emilian Moldovan slujitor al Mănăstirii Moisei si unul dintre fondatorii acestui grup coral.
Mănăstirile vizitate au fost:
Mănăstirea Rohia, Mănăstirea Lapu sul Românesc, Mănăstirea Barsana, dar și Catedrala Episcopală "Sfânta Treime" din Baia Mare.
Pe parcursul pelerinajului participantii au avut parte de diferite activitati, au cantat pricesne , au vizitat muzeele manastirilor si au fost rasplatiti cu diferite bunatati.
Asteptam si alti copii si tineri sa se alature grupului vocal al Manastirii Moisei pentru a canta lui Dumnezeu si Maicii Domnului. Foto.
|
|
- Sfânta Liturghie, 30.06.2019
Corul de tineri și copii "Florile Maicii Domnului" al Mănăstirii Moisei. Foto. |
|
|
|
- Sfânta Liturghie de hram la cea mai veche biserică din Eparhie.
Sâmbătă, 2 februarie 2019, sărbătoarea împărătească a Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au săvârşit, în fruntea unui sobor ales, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Moisei, cea mai veche mănăstire cu existenţă neîntreruptă din Eparhie, cu ocazia hramului de iarnă.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul de 22 de preoţi şi 6 diaconi au făcut parte: Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale "Sfânta Treime" din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, fiu al satului Moisei, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. Ghelasie Maxim, consilier eparhial onorific cu probleme de silvicultură şi economul Mănăstirii Rohia, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, preoţii din Moisei, preoţi din Borşa şi din parohii de pe văile Vişeului şi Izei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin "Thelogos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. Între credincioşi s-au aflat maici stareţe de la unele din cele 12 mănăstiri din zonă, monahi şi monahii, viceprimarul comunei Moisei, binefăcători ai mănăstirii, foarte mulţi tineri, mame cu copii, mulţi dintre ei urmărind Sfânta Liturghie din curtea mănăstirii, deoarece biserica era arhiplină.
Cuvânt de învăţătură
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a rostit. din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, un cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a zilei, iar apoi a vorbit credincioşilor despre prezenţa Maicii Domnului alături de Fiul ei în toată existenţa Lui pământească, înainte şi după ducecrea Lui spre închinare la templu, unde a fost luat în braţe de deptul Simeon şi până la Răstignirea Sa pe Cruce.
Dacă Iisus Hristos a avut-o pe Maica Sa alături în toată viaţa Sa pământească, la rândul Său, Dumnezeu este alături de noi în fiecare moment al vieţii noatre pe pământ şi până la plecarea noastră din lumea această, noi trebuind doar să Îi cerem ajutorul în rugăciunile noastre:
"Mesajul Evangheliei de azi trebuie să încercăm să-l aprofundăm fiecare dintre noi, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Adevărata întâlnire, întâmpinarea între două persoane, este comunicarea vie, prin folosirea cuvintelor. Întâmpinarea Domnului presupune şi ea întâlnirea dintre două sau mai multe persoane. Noi, oamenii de azi, suntem o comunitate vie şi Dumnezeu aşa ne vrea, ca să nu fim singuri şi solidari, pentru că Dumnezeu este Unul în Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, şi între persoanele Sfintei Treimi există această colaborare, numită în Teologie colaborare intratrinitară. O colaborare şi o conlucrare dohovnicească. Aşa cum trebuie să fie şi între oameni pe pământ. Rugăm pe Dumnezeu ca să binecuvinteze viaţa noastră şi să fie aidoma cu viaţa sus în ceruri. O comuniune, dragoste şi iubire. Aceasta este sărbătoarea de astăzi, care ne îndeamnă pe noi, pe fiecare, să ne întâmpinăm unul pe celălalt cu bucurie, să-L întâmpinăm pe Dumnezeu şi pe Maica Domnului cu multă bucurie şi să-I chemăm în sufletele şi-n inimile noastre."
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a oprit, apoi, la întâlnirea omului cu Dumnezeu, care cel mai bine se face în biserică, unde se revarsă asupra oamenilor darurile Duhului Sfânt:
"Şi unde Îl întâlnim pe Dumnezeu cel mai mult? În Casa Lui. De aceea Îi este atât de plăcut lui Dumnezue şi Sfinţilor Săi mersul la biserică duminica şi în sărbători, când familia noastră, formată din mamă, tată şi pruncuţi, merge să se închine lui Dumnezeu ca şi cum a făcut Maica Domnului cu Pruncul în braţe şi Dreptul Simeon. Merg să se închine lui Dumnezeu. Pentru acest lucru mergem noi la biserică. Nu mergem că ni se oferă acolo nici confort, nici că ni se plăteşte, nici că primim daruri. Primim, în schimb, darul darurilor, primim darul Duhului Sfânt. De aceea mergem noi duminica şi în sărbători la biserică, ca să ne întâlnim cu Dumnezeu şi cu Sfinţii lui, când îi spunem lui Dumnezeu întocmai cum i-a spus Dreptul Simeon. Îi spunem rugăciune. Îi cerem lui Dumnezeu dar şi har. Îi cerem dar şi har pentru noi, pentru pruncuţii noştri, pentru familia noastră, pentru ţara noastră."
Moisei - cea mai veche mănăstire din Episcopie
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre vechimea Mănăstirii Moisei, cea mai veche mănăstire din Episcopie cu viaţă neîntreruptă de 400 de ani, precum şi despre noua biserică cu dimensiuni de catedrală, deoarece actuala biserică este neîncăpătoare în duminici şi sărbători, şi va primi destinaţia de paraclis. Anul acesta, de hramul din 15 august, va terminată noua trapeză. Va suferi completări arhitecturale şi una din clădirile existente.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat credincioşilor şi principalele realizări ale Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din anul care a trecut. Foto. |
|
|
|
- 26.12.2018 - Colindători . Foto.
|
|
- Astăzi, 22.12.2018 a avut loc ultima întâlnire din cadrul proiectului catehetic
"Lăsati copiii să vină la Mine" inițiat de Mănăstirea Moisei. Activitățile de astazi au avut un rol care s-a încadrat perfect in perioada Crăciunului, tema intitulandu-se "La gura sobei". După ce copiii s-au rugat in biserica manastirii, fiecare a avut un rol in aceasta activitate.
S-a colindat, s-au recitat poezii, s-au citit povesti si legende despre perioada sfanta a Crăciunului. Copiii si-au d aruit unii altora cadouri care au adus multa bucurie in inimile lor. Toate activitățile au avut un rol de a înțelege cât mai bine marele praznic al Nasterii Domnului.
Multumim lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a duce la final si de aceasta data aceasta frumoasa perioada, Pr. Teofil staretul manastirii care impreuna cu obștea ne-a pus la dispoziție si de aceasta data cele necesare bunei desfasurari ale acestor activități si tuturor celor care s-au implicat pentru ca cei prezenți sa aiba parte de cât mai multe momente fericite.
Uram tuturor Sărbători fericite, iar Praznicul Nașterii Domnului sa ne aduca tuturor bucurie si mântuire. Foto.
|
|
- 19 decembrie 2018. Colindători și gazde de omenie! Foto.
|
|
|
|
-
12 decembrie 2018. 100 ani...Oameni cu har! Foto.
|
|
-
Astăzi 08.12.2018 incepand cu ora 10.00, a avut loc o nouă întâlnire a programului catehetic "Lăsati copiii sa vina la Mine" intitiat de Mănăstirea Moisei.
Tema întâlnirii de astazi a fost "bucuria de a dărui", tema care a fost aprofundată prin vizionarea unui material despre ce inseamna sa primesti/sa dăruiești, cum trebuie sa primesti/dăruiești si cat este de important sa oferi daruri celor dragi.
Tot in cadrul întâlnirii cei prezenți au facut diferite forme de braduti de C răciun si diferite forme de podoabe pe care si le-au dăruit unii altora ca semn de apreciere.
Multumim celor implicați în buna desfășurare a programului.
Întâlnirile vor continua si sambata viitoare incepand cu ora 10.00.
Va asteptam cu drag! Foto.
|
|
- 24 NOV 2018A doua întâlnire din cadrul programului catehetic "Lăsati copiii sa vina la Mine", a avut loc la Mănăstirea Moisei punctul de întâlnire in posturile bisericești cu tinerii si copiii din zona.
După ce participanții s-au rugată sunat în serie de activitati:
-vizionarea unui film despre România înainte si dupa Marea Unire
-vizionarea unui filmuleț despre însemnătatea Catedralei Neamului
-cântece patriotice
-întocmirea unei hărți a României în care au fost prezentate costumele populare din fiecare regiune
Multumim celor implicați si de aceasta data si Mănăstirii Moisei pentru găzduire.
Următoarea întâlnire din acest post va avea loc pe data de 8 decembrie.
Va asteptam cu drag! Foto.
|
|
Taina Maslului este puterea cerească revărsată peste trupurile şi sufletele credincioşilor, ca proorocie şi prezenţă ascunsă (în Taină) a Duhului învierii în inima Bisericii. Untdelemnul este elementul văzut şi profetic (se ştiu proprietăţile sale vindecătoare) prin care Duhul Sfânt dăruieşte harul vindecării tuturor celor ce se ung din acesta prin rugăciunea Bisericii. El devine „untdelemnul îndurării lui Hristos“. În această rugăciune a întregii Biserici sunt antrenate toate soboarele de sfinţi ai lui Dumnezeu care sunt chemaţi în ajutor pentru vindecarea celui în suferinţă.
Canonul de rugăciune al Sfântului Maslu (scris de Sf. Arsenie) cuprinde rugăciuni către Dumnezeu, Maica Domnului şi sfinţi care aduc în viaţa Bisericii mireasma nemuririi în iubirea Sfintei Treimi. De asemenea, în acest canon de rugăciune, toate tipurile profetice ale istoriei sunt aduse spre mărturia iubirii de oameni a lui Dumnezeu. Mirul şi untdelemnul ungerii sunt semnele prezenţei lui Hristos („Cel uns“) în Biserică: „Mântuitorule, Cel ce eşti mirul cel nestricăcios şi vărsat prin har, care curăţeşte lumea, îndură-te şi miluieşte pe acesta ce-şi unge cu credinţă, în Dumnezeirea Ta, rănile cele trupeşti“.
În lucrarea Sfântului Maslu, sunt unse cu untdelemn sfinţit prin rugăciune toate intrările firii, adică simţurile omului (văzul, auzul, mirosul, gustul, pipăitul) care sunt porţi ale alterităţii, fie ea ispită ori binecuvântare. Taina sfinţeşte aceste intrări ale comuniunii umane şi le păzeşte de intrarea cea rea: „Însemnând acum pe robii Tăi cu bucuria peceţii Tale, fă, Stăpâne, simţurile lor intrare de netrecut şi de necuprins pentru toate puterile cele potrivnice“.
Puterea vindecătoare a lui Hristos, dăruită Bisericii şi împărtăşită credincioşilor
Citirile biblice ale Tainei Maslului sunt şapte citiri apostolice şi şapte Evanghelii care arată puterea vindecătoare a lui Hristos dăruită Bisericii şi împărtăşită credincioşilor. Rodirea minunată a untdelemnului sfinţit prin care lucrează Duhul Sfânt este aceea că înnoieşte firea bolnavă de păcat şi orientează viaţa omului spre împărăţia lui Dumnezeu: „Ca şi cei ce se vor unge cu untdelemnul acesta al înnoirii să fie de temut pentru cei potrivnici şi să strălucească în strălucirile sfinţilor Tăi, neavând întinăciune ori prihană; să fie primiţi în odihna Ta cea veşnică şi să ia plata chemării celei de sus“.
Sfinţii Părinţi care au alcătuit slujbele şi rugăciunile Tainei Sfântului Maslu au realizat o adevărată antropologie a căderii şi ridicării omului pe treptele fiinţei. Sunt astfel rememorate căderile cele amare ale umanităţii şi ridicarea prin harul lui Dumnezeu. Timpul omului căzut este o măsură a morţii progresive: „Aşa, Doamne, Cel ce eşti lesne iertător, Căruia îţi pare rău de răutăţile noastre, Cel ce ştii că gândul omului este plecat spre cele rele din tinereţile lui, Care nu voieşti moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu…“.
Prin Taina Maslului, se instaurează era eclesială a minunilor lui Dumnezeu, adică timpul în care El lucrează prin oameni pentru zidirea veacului viitor. Minunea nu este aşadar numai o străfulgerare a luminii dumnezeieşti în viaţa lumii, ci o permanenţă a istoriei care devine Biserică temporală prin harul lui Dumnezeu. Maslul alină durerea nesfârşită a omului îndepărtat de Dumnezeu şi dă suferinţei un sens hristologic: acela de Cruce a răbdării şi a smereniei omului în Dumnezeu.
Biserica lui Hristos conştientizează finitudinea trupului uman, neputinţa lui de a persevera în bine şi ghimpele morţii din el, dar încredinţează lui Dumnezeu viaţa omului şi pune toate durerile omeneşti la picioarele Crucii lui Hristos. Biserica nu încearcă să ascundă ori să cosmetizeze, ci asumă imensa tragedie umană şi durerea eşecului omenesc, transfigurând prin Hristos Crucea în înviere şi suferinţa în bucurie. Vocaţia umanităţii este aceea de a se bucura veşnic în iubirea lui Dumnezeu, de aceea, durerea şi boala ca pinteni ai morţii trupului îşi au chiar în ele însele sfârşitul, iar omul este zidit pentru locul „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţa cea fără de sfârşit“. De asemenea, bolile incurabile şi durerea cea fără de leac a morţii sunt cuprinse în durerea crucificată a Mielului lui Dumnezeu pentru noi.
Dimensiunea vindecătoare şi restauratoare a rugăciunii eclesiale trebuie unită cu permanenţa gândului la Dumnezeu, care devine o respiraţie spirituală a omului credincios: „Însuţi Preabunule împărate, ascultă rugăciunea mea în ceasul acesta şi în această sfântă zi şi în toată vremea şi locul, şi ia aminte la glasul rugăciunii mele şi dăruieşte tămăduire robului Tău“. Astfel, permanenţa iubirii veşnice a lui Dumnezeu pentru oameni se dăruieşte lumii ca permanenţă a rugăciunii şi a slujirii eclesiale.
Evangheliile Sfântului Maslu sunt trepte şi căi spre vindecare
Condiţiile necesare pentru binecuvântare şi vindecare sunt credinţa puternică (precum cea a femeii cananeence), smerenia adâncă (ca a lui Zaheu), îndurarea (ca a samarineanului milostiv), privegherea însoţită de fapte bune (ca a fecioarelor înţelepte), dorul de slujire a lui Dumnezeu (ca al soacrei lui Petru), stăruinţa în rugăciune („Cel ce vindeci suferinţele cele îndelungate“). Evangheliile Sfântului Maslu sunt trepte şi căi spre vindecarea omului de boală şi de moarte prin lucrarea minunată a lui Hristos.
Cultul liturgic afirmă unitatea şi solidaritatea trupului cu sufletul şi împreuna-vocaţie a acestora pentru slava lui Dumnezeu. De aceea, Biserica ia aminte la neputinţa firii omeneşti şi vindecă suferinţele spirituale care sunt pricini ale durerilor trupului. De aceea, Taina Sf. Maslu conţine dezlegări de păcate şi rugăciuni de iertare. Păcatul este purtător al durerilor (după expresia Sf. Maxim Mărturisitorul), iar luminarea omului vine din interior, prin harul Duhului Sfânt, Care „locuieşte în om şi-l curăţeşte de toată întinăciunea“. Astfel, patimile trupului sunt consecinţe ale patimilor sufleteşti, ale îndepărtării de Dumnezeu, Fântâna bunătăţilor, ale prăbuşirii în moartea iubirii de sine.
După cele şapte citiri apostolice, Evanghelii şi rugăciuni, preoţii citesc o altă rugăciune, punând Sf. Evanghelie pe capul celui bolnav, dăruind puterea vindecătoare a lui Hristos celor în suferinţă: „Ci pun mâna Ta cea puternică şi tare ce se află în această Sfântă Evanghelie, pe care slujitorii cei împreună cu mine o ţin deschisă pe capul robului Tău“. Foto. |
|
Programul catehetic "Lăsati copiii sa vina la Mine", a debutat astazi, 17.11.2018 la începutul Postului Nașterii Domnului de la ora 10:00.
În cadrul întâlnirii de astazi cei prezenți s-au rugat si au avut parte de diferite activități printre care amintim:
-discuție despre utilizarea internetului, cu aspectele lui pozitive si negative
-discuție despre perioada postului si care sunt foloasele acestuia
-ce pot face doua mâini dibace prin prelucrarea unui semn de carte cu motive tradiționale
Multumim lui Dumnezeu pentru binecuvântare si tuturor celor implicați.
Programul va continua Sambata viitoare incepand cu ora 10.00.
Va asteptam cu drag! Foto.
|
|
Marţi, 30 octombrie 2018, la împlinirea a doi ani de la trecerea la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba Parastasului de pomenire şi l-a evocat în timpul Sfintei Liturghii la momentul chinonicului.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica nouă a Mănăstirii Rohia, în faţa unei mari mulţimi de credincioşi.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pentru comemorarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, de la a cărui plecare dintre noi s-au împlinit marţi doi ani.
Un mare sobor de preoţi şi diaconi a slujit la această Sfântă Liturghie şi au asistat peste 150 de preoţi. Din sobor au făcut parte Pr. Dr. Iustin Tira, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, nepot al ÎPS Justinian, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstiresc al Eparhiei, Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale "Sfânta Treime" din Baia Mare, Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Pr. Ioan Pop, fost consilier eparhial administrativ, Pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei "Justinian Arhiepiscopul" şi nepot al ÎPS Justinian. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Radu Alexandru Dragoman, care va fi instalat preot paroh în Ciuta, Protopopiatul Chioar. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi, diaconi şi teologi din Ţara Lăpuşului, dirijaţi de Pr. Drd. Andrei Baboşan.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin - elogiu părintelui său duhivnicesc
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, vorbind despre Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, a spus:
"A plecat dintre noi, lăsând icoana unei slujiri luminoase şi pilduitoare, drept model pentru noi, ierarhii, pentru preoţi, pentru monahi şi pentru credincioşi. Ziua de 30 octombrie rămâne o zi care consemnează această despărţire vremelnică a noastră de Înaltpreasfinţitul Justinian ca un eveniment aparent trist, pentru că am pierdut un mare slujitor a lui Hristos şi părinte al nostru, dar, în acelaşi timp, am câştigat în cer un mare părinte rugător, un mijlocitor către Dumnezeu pentru noi toţi."
Ca mare părinte duhovnic, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian a răspândit multă lumină în jurul său:
"Înaltpreasfinţitul Justinian a fost o icoană, un model pentru noi toţi, a afirmat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A fost o lumină. A luminat atât de mult, încât a rămas lumina Înaltpreasfinţiei Sale şi după plecarea sa din lumea aceasta şi ne hrănim din lucrarea, din cuvintele, din slujirea lui şi suntem ocrotiţi de rugăciunile pe care le face pentru noi. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aşeze cu marii ierarhi şi slujitori ai lui Hristos în soborul cel veşnic", a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Lansare de carte
În finalul evocării, a vorbit Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, care a prezentat volumul al VI-lea din ediţia Reflecţii, în care sunt adunate însemnările zilnice ale ÎPS Justinian cuprinse în caietele 178, 179, 180, 181, 182, pentru că, precum se ştie, marele ierarh făcea însemnări zilnice în caiete groase, încă înainte de anii '60 şi această trudă a dus-o până în ultima zi pământească a Înaltpreasfinţiei Sale. Volumul "Reflecţii VI", ediţie îngrijită de Mircea Crişan, a apărut în Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, sub egida Fundaţiei "Arhiepiscopul Justinin", cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care este preşedinte de onoare al Fundaţiei. În deschiderea volumului, un "Cuvânt de suflet" semnează Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care se constituie în "Cuvântul înainte" pe care în cuprinde aproape orice carte. Cât priveşte conţinutul volumului, nu vă dezvălui nimic, pentru că şi aici, ca şi încelelalte apărute şi în cele ce vor urma vă întâlniţi cu marele Ierarh, de care o să vă vină sigur dor.
Parastasul de pomenire
Mulţi credincioşi au urcat marţi, 30 octombrie Dealul Rohiei, pentru a se ruga pentru sufletul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian. Erau oameni simpli, pe care i-a ajutat pe tot parcursul vieţii sale călugăreşti. Erau preoţi, mai mult de 150, care au venit să se roage şi ei pentru sufletul Înaltului Arhiepiscop Justinian şi să-i ceară ajutorul de acolo din cer unde este. Erau bătrâni şi tineri, femei şi copii. Erau cei care i-au trecut pragul de multe ori şi i-au cerut sfatul sau l-au rugat să-i pomenească în rugăciunile sale. Erau călugări şi călugăriţe cărora le-a dat sfaturi împortante în discuţiile de taină. Erau credincioşi pe care i-a primit cu zâmbetu-i specific. Sau pe care i-a certat pentru greşelile lor. Toţi, însă, erau credincioşi care l-au iubit mult şi îl mai iubesc încă. Şi îl vor mai iubi. Parastasul de pomenire a fost oficiat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi de Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, la mormântul Înaltpreasfinţiei Sale, aflat lângă poarta veche a Mănăstirii Rohia, înconjuraţi de soborul slujitor la Sfânta Liturghie, iar în apropiere foştii diaconi, care i-au slujit în timpul Arhieriei, apoi mulţimea de preoţi, apoi credincioşii, toţi cu lumânări aprinse în mâini. Aici, la poarta mănăstirii stă de veghe tuturor credincioşilor care trec sau vor trece prin ea, pentru că aici s-a simţit aproape de poporul drept credincios. Foto. |
|
TABĂRA DE VARĂ SFÂNTUL SAVA BRANCOVICI
MĂNĂSTIREA MOISEI - EDIȚIA A IX-A
Foto.
- COPIII, VIITORUL BISERICII ȘI AL ȚĂRII-
„Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, că a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor!” – Matei 19, 14
Copiii sunt viitorul familiei, al neamului, dar și al Bisericii, ei asigurând continuitatea acestora și contribuind totodată la conturarea destinului pozitiv sau negativ al acestora.
Mântuitorul nostru Iisus Hristos a acordat o mare atentie în timpul vieții Sale pământești celor mici, văzând în acești prunci inocenți acele exemple de curăție sufletească și nevinovăție la care trebuie să ajungă orice om pentru a reuși să dobândească Împărăția cea cerească și veșnică.
Urmând îndemnului Marelui Învățător, și noi, dacălii de azi, alături de preoții Bisericii, prin intermediul Taberei de vară Sfântul Sava Brancovici, tabără organizată de către Mănăstirea Moisei în perioada 23-28 iulie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și sub îndrumarea părintească a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, care anul acesta a ajuns la a IX-a ediție, am încercat prin activitățile diverse desfășurate pe parcursul acestor zile, să pavăm calea vieții celor 30 de copii participanți din localitățile Vișeu de Sus, Moisei și Borșa, cu deprinderi de viață creștinească, cu învățăturile sfinte ale Mântuitorului Hristos, cu virtuțile credinței, ale dragostei, respectului, răbdării și ascultării și cu ale unui mod de viață sănătos și echilibrat, pentru a putea să pășească pe această cale a vieții lor ca niște adevărați creștini și Oameni de bază ai societății și ai neamului nostru românesc.
Anul acesta am avut onoarea și bucuria de a-l avea în mijlocul nostru și pe noul ales arhiereu-vicar al eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, care cu această ocazie a adresat copiilor prezenți un frumos și ziditor cuvânt de învățătură, a ascultat pricesnele învățate de aceștia pe parcursul taberei, a participat la unele activități, admirând și frumoasele icoane pe sticlă pictate de micuții iconari, primind chiar în dar din partea participanților la tabără, ca semn de amintire, o icoană pe sticlă cu chipul Mântuitorului.
Activitățile desfășurate au fost dintre cele mai diverse, amintind aici activitatea principală a taberei care a fost pictarea unei icoane pe sticlă pe care copiii au dus-o mai apoi la casele lor, participarea la sfintele slujbele și la Sfintele Taine săvârșite în biserica mănăstirii (Sfânta Liturghie, Vecernia cu Acatist, Miezonoptica, Sfânta Taină a Maslului, Sfânta Taină a Spovedaniei și Sfânta Taină a Împărtășaniei), convorbirea de seară pe teme religioase, învățarea de pricesne, jocuri de interior și exterior, competiții sportive, drumeții, hand-made, activități ecologice și de creație, focul de tabără, activități care i-au ajutat pe copii să se împrietenească, să comunice, să își cunoască mai bine și să își întărească credința, dar și să lucreze în echipă și să își descopere anumite aptitudini.
Cu această ocazie dorim să îndreptăm gândurile noastre de mulțumire spre Bunul și Milostivul Dumnezeu care ne-a ajutat și ne-a învrednicit ca și în acest an să putem desfășura această ziditoare activitate catehetică, dar și spre cei care au făcut posibilă desfășurarea în bune condiții a acesteia: Preacuviosului Părinte Arhimandrit Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, obștii mănăstirii, diaconului profesor Moldovan Emilian-Ioan, doamnelor profesoare Moldovan Raluca-Maria și Grec Claudia-Maria, doamnei Dana Barani, ieromonahului Filotei Cut, ieromonahului Nicodim Balea și părinților Grec Nicoară și Tomoiagă Vasile.
Diacon profesor Moldovan Emilian-Ioan – Mănăstirea Moisei
Profesor Moldovan Raluca-Maria – Clubul Copiilor Vișeu de Sus
Această tabără ținută într-un loc atât de binecuvântat ne ajută să ducem o viață plăcută lui Dumnezeu, dar ne și aduce mai aproape de El prin fiecare slujbă și activitate la care am participat. – Mădălina clasa a VIII-a
Mi-a plăcut în această tabără deoarece am învățat multe din această experiență, de la munca în echipă până la cum să facem față situațiilor dificile întâlnite într-un grup. Am venit în tabără cu dorința de a găsi aici o oază de liniște și fericire alături de prieteni și de Dumnezeu, și mă bucur că așteptările nu mi-au fost înșelate. – Raluca clasa a VI-a
În această tabără m-am simțit foarte bine, am reușit să învăț lucruri noi și am avut o experiență unică. M-aș reîntoarce în fiecare an aici, căci aici am trăit niște momente unice și mi-am reamintit de copilăria dată uitării, legând noi prietenii. – Ilary clasa a VI-a
Această ediție a taberei a fost una dintre cele mai reușite din edițiile la care am participat. Aici am învățat să pictăm icoane pe sticlă și să ne descurcăm singuri. De asemenea ne-am făcut noi prieteni și ne-am revăzut cu cei vechi. A fost foarte frumos și sper să mai vin. – Ștefan clasa a VI-a
Această experiență a fost una de neuitat. Pe lângă faptul că ne-am apropiat mai mult de Dumnezeu, că ne-am făcut noi prieteni, tabăra ne-a ajutat să fim și mai organizați, să respectăm un program și să muncim în echipă. Niciodată nu voi uita aceste clipe minunate petrecute în această tabără. – Maria-Otilia clasa a VII-a
Această experiență a fost de neuitat. Aici am întâlnit oameni minunați, am legat prietenii, m-am apropiat mai mult de Dumnezeu și am învățat multe lucruri noi printre care cel mai interesant a fost cum se pictează o icoană pe sticlă. Totul a fost minunat. – Adriana clasa a VI-a
Aceste zile petrecute la mănăstire au fost cu adevărat extraordinare. Aici am legat prietenii frumoase și am învățat lucruri pe care nu le voi uita. Tabăra ne-a ajutat să cunoaștem noi persoane, să ne descurcăm singuri, dar cel mai important a fost că ne-am și distrat alături de prietenii care ne vor lipsi până la următoarea întâlnire. – Alexandra clasa a VI-a
Mănăstirea Moisei, un loc minunat și binecuvântat, ne-a luat sub ocrotirea ei pentru a petrece o săptămână plină de bucurie și căldură sufletească, dăruindu-ne toată atenția și tot ce e mai bun și sfânt pentru ca toți participanții să simtă dragostea și bunătatea lui Dumnezeu dăruită tuturor celor care vor să Îl cunoască. Vă mulțumim din suflet. – Simina clasa a X-a
Această tabără ne-a făcut să înțelegem ce înseamnă o echipă cu adevărat, să ne respectăm unii pe alții, să fim mai aproape de Dumnezeu și să ne apropiem mai mult de credința cea adevărată.- Paula clasa a IX-a
Această experiență a fost una de neuitat, de la pictura pe sticlă și pe piatră, până la focul de tabără și excursiile făcute. Sincer eu m-am distrat în acestă tabără minunată care m-a învățat să fiu mult mai responsabilă și sociabilă. De aceea de pe acum de abia aștept să vin și anul viitor. – Roberta clasa a IV-a
Tabăra de vară a fost o experiență de neuitat mai ales că este prima tabără la care am participat. Mi-a plăcut mult să pictez icoane pe sticlă. Am legat noi prietenii care nu cred că se vor destrăma prea repede. – Ileana clasa a VII-a
Impresia mea despre această tabără este una foarte bună. Am învățat lucruri noi și frumoase. L-am simțit pe Iisus și pe Dumnezeu mai aproape decât de obicei. A fost o experiență de neuitat. – Fabiana clasa a IV-a
Cred că această tabără a fost o ocazie minunată pentru a-mi face prieteni noi, a învăța lucruri noi și a realiza o icoană specială pe sticlă. – Ștefan clasa a V-a
De fiecare dată e altfel… în aceasta constă frumusețea, că deși suntem aceeași echipă știm și simțim să aducem elemente noi care mențin interesul și au rolul de a păstra vie dorința de a rămâne, de a reveni. Am pictat pentru prima dată o icoană pe care o voi dărui împreună cu o parte din sufletul și toată dragostea mea. Mulțumim pentru întreaga bucurie dăruită zi de zi! – Dana- voluntar Timișoara
Iubesc acest loc și tot ce-mi aduce el în suflet. M-am apropiat de Dumnezeu mai mult aici datorită părintelui stareț Teofil care are un loc special în inima mea pentru tot restul vieții. – Edy clasa a VII-a
S-a așternut liniștea în sala de pictură… Deja mi-e dor! Slavă lui Dumnezeu pentru toate! – Claudia-educatoare |
|
- Tabăra de la Mănăstirea Moisei, Protopopiatul Vișeu Joi, 26 iulie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a vizitat Tabăra de copii și tineri de la Mănăstirea Moisei, Protopopiatul Vișeu. Foto.
|
|
-
Sfânta liturghie la Mănăstirea Borşa Prislop .
Sâmbătă, 21 iulie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta liturghie la Mănăstirea Borșa Prislop, Protopopiatul Vișeu. Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia și exarhul mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Arhim. Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vișeu, Protos. Agaton Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, Ierom. Nifon Neamciuc, starețul Mănăstirii Strâmtura, Ierom. Pimen Roșan, starețul Mănăstirii Baia Borșa, Ierom. Dometie, starețul Mănăstirii Borșa Prislop, precum și alți preoți din parohiile învecinate. Răspunsurile la Sfânta liturghie au fost date de membrii Grupului psaltic "Theologos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. În cadrul Sfintei liturghii, din încredințarea Preasfințitului Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Timotei Sătmăreanul a săvârșit două hirononii, în treapa de preot pe seama mănăstirii Borșa Prislop, pe ierod. Antonie, respectiv diacon, pe teologul Vlad Ioan, care va fi hirotonit preot în cursul zilei de mâine la Mănăstirea Oarța de Sus, pentru parohia Băsești, protopopiatul Chioar. Foto.
|
|
- Hramul Mănăstirii Dragomireşti
Vineri, 20 iulie 2018, ziua de prăznuire a Sfântului şi Slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, cu începere de la ora 10,00, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la Mănăstirea Dragomireşti, de pe Valea Izei, cu ocazia hramului.
Academicianul Alexandru Surdu s-a rugat la Sfânta Liturghie
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit în fruntea unui sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Mihai Chira - protopopul de Vişeu, Pr. Călin Vlad - secretarul protopopesc, Pr. Grigore Andreica - prinprotopop al Vişeului, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" Dragomireşti, preoţi din parohiile învecinate şi preoţi pensionari. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Grupul Psaltic "Theologos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la chinonic au cântat câteva pricesne Corul bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Dragomireşti centru, dirijat de diacul Ilie Ilban. Mulţime mare de credincioşi a venit la hramul Mănăstirii Dragomireşti, pentru a se ruga împreună cu chiriarhul locului şi cu soborul de preoţi slujitori.
Între ei s-a aflat şi Acad. Alexandru Surdu - vicepreşedinte al Academiei Române, Vasile Ţiplea - primarul oraşului Dragomireşti, senatorul Marius Alexandru Dunca, fost ministru, Prof. Dr. Ioan Petrovai, poet, primarii Ştefan Iuga din Săliştea de Sus, Gavrilă Dologa din Săcel, Irina Iusco din Şieu, Vasile Hotico - preotul greco-catolic din Dragomireşti, celebrul arhitect Dr. Dorel Cordoş din Sighetu Marmaţiei, care a gândit, proiectat şi reînviat arhitectura maramureşeană în lemn, concretizată prin atâtea biserici şi complexe mănăstireşti din lemn, construite în ultimele două decenii, ca Bârsana, Săpânţa, Botiza, dar şi biserici de zid cu o arhitectură deosebită, ca bicerica Mănăstirii Rohia, Catedrala Episcopală "Sfânta Treime" din Baia Mare şi altele, între care şi viitoarea biserică din lemn a Mănăstirii Dragomireşti, ridicată acum până la baza boltei.
Cuvântul de învăţătură
Un cuvânt de învăţătură despre viaţa Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, omul lui Dumnezeu, a rostit Preasfinţirul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor, oprindu-se la viaţa sa plină de sfinţenie, la minunile săvârşite de Dumnezeu prin el, la dialogurile sale cu Dumnezeu, care l-a ocrotit tot timpul vieţii sale sfinte pe care a dus-o de mic. Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut o paralelă între ceea ce se întâmpla în vremea Sfântului Prooroc Ilie şi ce se întâmplă în societatea de azi.
"Regele Ahab, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin,care ţinea puterea şi coroana în timpul respectiv s-a căsătorit cu o prinţesă păgână, babiloniană, numită Izabela, şi această căsătorie, cum se întâmplă de obicei într-o astfel de căsătorie, şi în căsătoriile mixte, când unul dintre soţi îşi lasă legea şi trece la religia celuilat, şi e grav când creştinii îşi lasă legea şi trec la musulmani sau la alte credinţe, e grav, dar se întâmplă şi aşa, acest rege, prin căsătorie, s-a înstrăinat de Legea lui Israel, de cele 10 porunci, de Legea lui Moise, de rânduielile sfinte ale părinţilor, ale moşilor şi ale strămoşilor, şi a adus în casa lui... doi idoli ai popoarelor babiloniene, şi a făcut altare în cinstea acestor idoli, şi a început să prigonească pe proorocii cei adevăraţi ai lui Dumnezeu, care încercau să lumineze poporul şi să-l îndrume să păzească legea sfântă, şi să nu se depărteze de Dumnezeul cel viu, Dumnezeul adevărului. Mai mult, în palatul imperial erau peste 900 de prooroci,... plătiţi din bani publici, din banii poporului, iar proorocii adevăraţi ai lui Dumnezeu erau prigoniţi şi alungaţi în pustie. Se mai întâmplă şi astăzi. Că cei ce propovăduiesc idolii sunt plătiţi. Şi cei ce slujesc pe Dumnezeul adevărului sunt persecutaţi şi prigoniţi. Şi vor fi. Pentru că aceste vremuri le trăim astăzi. Poate nu noi, poporul român, că noi iubim mult pe Dumnezeu..., a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos şi de credinţa în Dumnezeu? Pe noi, românii. Dar în lume vedem ce se întâmplă. Sunt prigoniţi slujitorii lui Dumnezeu şi persecutaţi creştinii de mai marii lumii, care tac şi închid ochii. Şi mor anual 100.000 de creştini în toată lumea. Nu numai ortodocşi. Creştini catolici, neoprotestanţi. Cei care cred în Hristos. Mor. Pentru Hristos şi pentru că nu vor să se despartă de Hristos. Acolo, în zona Orientului Mijlociu. Sunt decapitaţi. Sunt răstigniţi. Alungaţi. Au plecat din pământurile lor sfinte. Din locurile lor sacre, care în secolul al-IV-lea străluceau şi transmiteau cultură şi lumină întregii lumi creştine de atunci. Şi păgâne. Astăzi sunt distruse locurile sfinte şi ei alungaţi. Şi cei care nu pleacă, martirizaţi. Răstigniţi şi decapitaţi. Şi ei sunt sfinţii de astăzi. Neocreştini. Sfinţii de astăzi. Aşa cum au fost cei care au murit în temniţele comuniste. Tot pentru Dumnezeu au fost suprimate elitele politico-religioase şi creştine ale poporului român. Toţi au fost suprimaţi. Peste 2.000 de preoţi au murit în tipul comunismului. În temniţe comuniste. Şi ei sunt martirii pe care-i cinstim mereu şi i-am cinstit şi anul trecut, în mod deosebit, pe toţi pătimitorii din temniţele comuniste", a amintit Preasfinţitul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului.
Cuvântul Acad. Alexandru Surdu
"Este o zi frumoasă, dumneavoastră sunteţi frumoşi şi fetele şi femeile voastre sunt ca nişte zâne şi ca nişte prinţese în costumaţiile lor frumoase, a sfirmat Acad. Alexandru Surdu. Aveţi cele mai frumoase tradiţii. Liviu Rebreanu spunea că tradiţia este merindea sufletului. Cu ea ne naştem şi cu ea mergem către lumea cealaltă şi păstrăm amintirea strămoşilor noştri, a frumoaselor noastre obiceiuri şi tradiţii, a cântecelor care numai aici în Maramureş se mai cântă din toată lumea. Sunt locuri binecuvântate de către Dumnezeu. Să vă dea Dumnezeu sănătate şi să vă ţină credinţa."
Distincţie
Teolog de formaţie, primarul Vasile Ţiplea a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, cu "Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş" " în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru păstrarea cu fidelitate a dreptei credințe; pentru relațiile deosebite cu parohiile și mănăstirea din orașul Dragomirești; pentru modernizarea drumului de acces către Mănăstirea Dragomirești și pentru contribuția adusă la ridicarea Centrului de Cercetări Teologico-Filosofice din oraș."
Mănăstirea Dragomireşti, de călugări, a fost reînfiinţată în 1990, şi mai are, pe lângă hramul "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul", şi al doilea hram - "Naşterea Maicii Domnmului". Actuala biserică de lemn a mănăstirii a fost construită între 1951-1957 de preotul Nuţu Codrea. Vechea biserică a Mănăstirii din Dragomireşti, construită în 1722, se află în Muzeul Herăstrău din Bucureşti. O altă biserică a mănăstirii, construită de monahul Pimen Moldovan între anii 1926-1927, a fost mistuită de flăcări în 1949. În prezent se află în construcţie, ridicată până sub boltă, o biserică de lemn maramureşeană, de concepţie unică, ce va fi înaltă de 50 metri, după planurile Arhitectului Dorel Cordoş. Se speră ca în toamna acestui an să fie pusă Crucea în vârful turlei. În mănăstire se află Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, descoperită în cenuşa incendiului din 1949, făcătoare de minuni. Foto.
|
|
- Vineri, 29 iunie 2018, Hramul Mănăstirii Bixad. Foto.
|
|
Regulamentul festivalului-concurs interjudețean de muzică corală
„DOXOLOGIA”
Ediția I – Baia Mare, 20 octombrie 2018
Tema ediției: Sus inima, române!
Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș și Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, organizează PRIMA EDIȚIE a Festivalului - Concurs Interjudețean de Muzică Corală „Doxologia” – Baia Mare, 2018.
Obiectivele principale ale festivalului sunt, în primul rând, promovarea valorilor autentice ale creaţiei corale religioase şi revigorarea mişcării corale. Fiecare ediție este tematică, organizatorii rezervându-și dreptul de a alege tema fiecărei ediții. Pentru anul 2018, tema este: Sus inima, române! <format pdf> |
|
Hirotonirea întru Arhiereu a Părintelui Timotei Bel - evenimentul anului şi cadou de Centenar pentru credincioşii Maramureşului şi Sătmarului Foto.
Un eveniment care se petrece la câteva zeci de ani într-o Eparhie a avut loc duminică, 24 iunie 2018, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, când, în ziua hramului, Naştererea Sfântului Ioan Botezătorul, a fost hirotonit întru Arhiereu Părintele Timotei Bel, stareţul acestui azezământ monahal şi exarhul mănăstirilor din Eparhie.
Un eveniment de mari dimensiuni fizice şi duhovniceşti
Evenimentul a fost unul de dimensiuni nebănuite, când nu se știe când se va mai putea vedea atâta popor credincios la un loc, care a umplut la maximum, după cum se poate vedea şi pe imaginile filmate cu drona, nu numai curtea mănăstirii, foarte spaţioasă faţă de alte asemenea aşezăminte, ci şi împrejurimile ei, şi acestea de dimensiuni uriaşe. Trei parcări mari, de mii şi mii de maşini au fost amenajate în zilele precedente praznicului, pe traseul spre mănăstire, dar nu au fost suficiente locurile, autobuzele cu pelerini fiind parcate în sat, iar mare parte din maşinile credincioşilor și prin afara locurilor de parcare, în pădure sau la marginea pădurii. În faţa acestei enorme avalanşe de credincioşi, Poliţia şi-a îndeplinit elegant şi cooperant misiunea, pentru ca tihna credincişilor să nu fie tulburată. La fel şi Jandarmeria a fost la datorie. Felicitări tuturor.
Chemarea la Arhierie
Primul moment important al zilei a fost Mărturisirea de credinţă a Părintelui ipopsifiu Timotei, care a răspuns întrebărilor Arhiereilor, conduşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Al doilea moment, cel mai important, a fost al hirotoniei întru Arhiereu, prin punerea mâinilor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi rostirea rugăciunilor de hirotonire împreună cu ceilalţi Arhierei prezenţi în Alatarul de Vară al Mănăstirii Scărişoiara Nouă.
Noul Arhiereu, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a primit însemnele slujirii Arhierești și a participat, pentru prima dată, ca Arhiereu, la săvârșirea Sfântei Liturghii în noua calitate, oficiind prima binecuvântare a credincioșilor în înalta demnitate de Arhiereu. A fost momentul culminant al acestei sărbători deosebite a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la care au asistat cei circa 15.000 de credincioşi veniţi pentru acest eveniment din toate protopopiatele Eparhiei, în frunte cu protoiereii şi preoţii din parohii, dar şi credincioși din alte părţi.
Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul de 13 Ierarhi, care au oficiat Sfânta Liturghie, a fost alcătuit din Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei - Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Sofronie - Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfinţitul Părinte Iustin - Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Nicodim - Episcopul Severinului şi Strehaei, Preasfinţitul Părinte Andrei - Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Petroniu - Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie - Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Siluan - Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Timotei - Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul - Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul - Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, hirotonit în cadrul acestei Sfinte Liturghii, după trisaghion. În soborul preoților au slujit părinții din Permenanța Eparhială, cei 8 protoierei, stareți de mănăstiri, preoți cadre didactice universitare din Cluj-Napoca și Baia Mare, preoți invitați. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala "Arhanghelii" a preoțimii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu.
Cuvântul de învățătură
După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat "Nașterea și educarea copiilor".
"Mare dar nașterea de prunci, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Și mare misiune educarea pruncilor. Așa înțelegem din Sfânta Evanghelie a sărbătorii de astăzi."
"Sfântul Proclu, Patriarhul Constantinopolului, zicea, referitor la mama care naște un prunc, că ea construiește încă o catedrală Domnului nostru Iisus Hristos. E mare misiunea mamei care naște prunci. E mare misiunea părinților care nasc, cresc și educă copii", a mai precizat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Întronizarea Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Timotei
Solemnitatea întronizării a început cu citirea Actului Patriarhal de Confirmare, care a fost făcută de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, prin care se arată că noul Arhiereu Timotei Sătmăreanul întrunește condițiile canonice și juridice pentru a fi înălțat în funcția de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. După citirea acestuia, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a înmânat însemnele Arhierești: mantia, camilafca și cârja arhierească, după care l-a așezat în julțul Arhieresc.
Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei la instalarea Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul a fost intitulat "Episcopii sunt puși de Duhul Sfânt" și a pornit, în cuvântul său, de la Faptele Apostolilor 20,27, unde se face referire la îndemnul pe care Sfântul Apostol Pavel îl dă slujitorilor Bisericii.
"Episcopul este icoana lui Hristos și trimisul lui Hristos", a precizat Părintele Mitropolit, care a amintit despre patru virtuți pe care trebuie să le îndeplinească Episcopul: să-i primească pe toți, să îi iubească pe toți, să se roage pentru toți și să le poarte sarcinile la toți.
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Timotei a spus că trebuie să ne obișnuim tot mai mult cu tainele care ne înconjoară.
"Iată, vin să fac voia Ta, Dumnezeule, și căruia îi cer și îi voi cere mereu... să îmi trimită putere să o pot îndeplini și să mă arăt vrednic de cinstea la care m-a chemat", a spus Preasfințitul Părinte Timotei.
"Este un dar de Centenar pentru Sătmar, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, dar nu este numai pentru Sătmar, este pentru Episcopia Maramureșului și Sătmarului, este un dar pentru poporul lui Dumnezeu, pentru cler, pentru monahi și pentru credincioși... Arhieria este o mare cruce. Nu poți să zici că este ușoară, orice vârstă ai avea... Secerișul este mult și este nevoie de lucrători ai lui Dumnezeu fideli și adevărați pentru ca ogorul lui Dumnezeu să fie lucrat și secerișul recoltat."
"Eu nu-i mai sunt Părinte de acum, îi sunt frate, a spus referitor la Preasfințitul Părinte Timotei. E adevărat, fratele mai mare. Îi voi fi un frate adevărat și vom trage la același jug, cum am tras cu Înaltpreasfințitul Justinian, arătând icoana unei slujiri jertfelnice, nu a unei slujiri relaxate. Este nevoie de o slujire și de o strădanie ca să salvăm cât mai multe suflete pentru care se luptă și Dumnezeu, și slujitorii Lui, și îngerii lui Dumnezeu, dar se luptă și satana și slujitorii lui."
"Părintele Arhiereu Timotei, Preasfințitul Timotei are experiență suficientă și vocație pentru jertfelnicie, nu pentru domnie și stăpânie. Noi nu suntem chemați la domnie și la stăpânie, ci la slujire și jertfelnicie. Și așa vom face, și așa vom lucra în continuare", a mărturisit în fața credincioșilor Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
"N-au visat poate nici strămoșii noștri o astfel de zi de Centenar, aici la fruntaliile României, să se adune oameni cât poate într-un stadion. Sunteți aici mulți. Și credincioși. Și luminoși. Și frumoși. Nimeni n-a visat acest lucru, dar l-a gândit Dumnezeu și noi l-am împlinit. Nu noi l-am făcut. Noi am împlinit voia lui Dumnezeu", a concluzionat Preasfințitul Părinte Iustin, Chiriarhul.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a mulțumit oficialităților centrale și locale din județul Satu Mare, în frunte cu prefectul, și celor din județul Maramureș, în frunte cu subprefectul Alexandru Cosma și primarul Cătălin Cherecheș al Băii Mari pentru prezență și sprijinul acordat în organizarea acestui epocal eveniment.
Credincioșii
Acest mare eveniment a fost al credincioșilor. A fost evenimentul celor prezenți și celor neprezenți din binecuvântate pricini. A fost în folosul lor, al celor de pe teritoriul Episcopiei. Puterea de slujire arhierească și de păstorire în Eparhie s-a dublat prin alegerea noului Arhiereu Timotei Bel. Protoiereii și preoții vor beneficia de o păstorire și îndrumare administrativă dublată. Iată de ce hirotonirea întru arhiereu, pe lângă ineditul momentului și raritatea lui, care, celor prezenți, le va oferi secvențe de povestit nepoților peste zeci de ani, a fost percepută de miile de credincioși prezenți și ca un act de sfințenie petrecut în favoarea lor, o sfințire care le aparține. Iar prezența noului Arhiereu în mijlocul credincioșilor va mări îndemnul de a merge înspre sfintele locașuri de închinare pentru a-l vedea pe noul Arhiereu slujind. S-a putut vedea și de data aceasta cum sute de preoți din toată Eparhia au venit împreună cu credincioșii lor. Unii au venit în procesiuni tradiționale, cu prapori și cântări, precum cei din Oncești, care au fost cu preotul lor Ioan Tomoiagă și primarul Matei Godja, ori cei din corul bisericii din Botiza, ori credincioșii din satul Horea, comuna Sanislău. Ori atâtea și atâtea procesiuni.
Între credincioși s-au aflat Octavian Petric, deputat, membru în Adunarea Națională Bisericească, deputatul Cherecheș Viorica, Cătălin Cherecheș, primarul Băii Mari, membru în Adunarea Națională Bisericească, solistul de muzică populară Gheorghe Turda, deputatul Ovidiu Silaghi, Ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Națională Bisericească, dar și generali și ofițeri superiori din cele două județe, Satu Mare și Maramureș, alături de mulți alți credincioși importanți pierduți în marea mulțime. Zeci de autocare au sosit la Mănăstire din parohiile Episcopiei. În Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a pus la dispoziție zece autocare cu plecare de la Catedrala Episcopală "Sfânta Treime", cărora li s-au adăugat credincioși plecați pe cheltuială proprie cu microbuze sau autocare organizate de parohii. Marea majoritate a credincioșilor a călătorit pe cheltuială proprie.
Sărbătoarea de hirotonire a Preasfințitului Părinte Timotei Bel a fost una deosebită, prin prezența soborului de Arhierei și preoți, prin mulțimea de credincioși veniți din toate părțile, prin rugăciunile rostite cu acest prilej și prin înalta trăire duhovnicească ce plutea în aer. A fost un moment de referință în viața Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, căreia în șirul lung al Ierarhilor i s-a mai adăugat unul: Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiereu-Vicar. |
|
Slujba de ipopsifiere a Arhiereului-Vicar ales al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului Foto.
Sâmbătă, 23 iunie 2018, de la ora 19,00, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, după Vecerrnia unită cu Litia, a avut loc slujba de anunţare şi chemare oficială la înalta treaptă a Arhieriei (ipopsifiere) a Preacuviosului Părinte Timotei Cristian Simion Bel, exarhul mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, pentru postul de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu titulatura Sătmăreanul, ales în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 24 mai 2018.
Chemarea la înalta treaptă a Arhieriei a fost făcută de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu soborul de Arhierei chemaţi pe Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, pentru această slujbă a ipopsifierii: Sofronie - Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Nicodim - Episcopul Severinului şi Strehaei, Andrei - Episcopul Covasnei şi Harghitei, Petroniu - Episcopul Sălajului, Gurie - Episcopul Devei şi Hunedoarei, Siluan - Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Timotei - Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Ilarion Făgărăşanul - Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Paisie Lugojanul - Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
"Iată, răspund cu multă smerenie şi frică de Dumnezeu acestei arhiereşti şi părinteşti chemări şi primesc cu supunere şi bucurie sfânta şi greaua sarcină a Arhieriei", a spus Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei, după care a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei şi Preasfinţiţilor Părinţi Episcopi pentru prezenţă şi rugăciunile lor pentru "a păstra Dumnezeiescul har al Arhieriei curat şi neprihănit până la suflarea mea cea de pe urmă, ca să pot da răspuns bun în ziua cea de apoi, la înfricoşătoarea judecată a lui Hristos Dumnezeul nostru, căruia i se cuvine slavă în vecii vecilor. Amin".
Un cuvânt de învăţătură despre Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a rostit, în ajunul acestei sărbători, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mulţumit oaspeţilor pentru prezenţa la slujba de chemare la înalta treaptă a Arhieriei, a declarat evenimentul ridicării în înalta treaptă a Arhieriei a Părintelui Timotei evenimentul Anului Centenar în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, cel mai important eveniment al acesteia.
Slujba de ipopsifiere a avut loc în biserica cea nouă a Mănăstirii "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" Scărişoara Nouă din Protopopitul Carei, cea mai vestică mănăstire din Eparhie. Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul Coral Bizantin "Theologos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. Au fost prezente oficialităţi din judeţul Satu Mare, în frunte cu prefectul Darius Filip, Cosmin Vasile Varga, primarul comunei Pişcolţ şi mai multe sute de credincioşi . |
|
Hramul de iarnă al Mănăstirii Moisei

Foto.
Vineri, 2 februarie 2018, sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la Mănăstirea Moisei, în fruntea unui sobor de preoţi, cu ocazia hramului de iarnă al sfântului locaş de închinare. De mai mulţi ani a fost instituit acest obicei ca de hramul de iarnă la Mănăstirea Moisei Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin să oficieze Sfânta Liturghie.
- Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc al Eparhiei şi stareţul Mănăstirii Scărişoaa Nouă, Arhim. Dr. Casian Filip, exarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, de loc din Moisei, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Protos. Şofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, preoţi din parohiile Moiseiului, din Vişeu şi din Borşa, ieromonahi, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Corala de muzică bizantină "Theologos" a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Ioan Timiş, cu slujire la Mănăstirea Moisei.
La Sfânta Liturghie au venit să se roage împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin preoţii slujitori şi credincioşi din Moisei, una din cele mai mari comune ale ţării, precum şi de pe Văile Vişeului şi Izei, din Borşa şi de mai departe.
Între credincioşi s-a aflat Ing. Mircea Leţiu din Satu Mare, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, credincioşi din Maramureşul Voievodal.
La chinonic, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a adresat credincioşilor într-un cuvânt de învăţătură cuprinzător despre pericopa evanghelică a sărbătorii împărăteşti.
„Ziua de astăzi este închinată Întâmpinării Domnului, se ţine totdeauna la 2 februarie şi ea face amintire, aşa cum ne relatează Sfântul Evanghelist Luca, în capitolul 2, versetul 20 până la 40, de momentul în care Maica Domnului, la 40 de zile după Naşterea Pruncului Iisus, a împlinit o rânduială sfântă, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Ştim că mamele adevărate ţin şi împlinesc rânduielile sfinte. Mamele creştine nu s-au abătut şi nu se abat de la rânduielile sfinte. Aşa a făcut şi Maica Domnului. Era o rânduială sfântă la poporul ales şi anume ca la 40 de zile orice prunc născut de parte bărbătească să fie dus la templu şi să fie afierosit sau închinat Domnului şi să se dăruiască pentru el o ofrandă: doi pui de porumbel sau de turturea. Iar mamei i se citeau rugăciunile rânduite pentru curăţirea femeii la 40 de zile. Această rânduială sfântă s-a păstrat şi în biserica noastră”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Din partea părintelui stareţ Teofil şi a obştii Mănăstirii Moisei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană care îi reprezintă pe cei Trei Sfinţi Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.
Mănăstirea Moisei are o istorie veche de sute şi sute de ani, atestarea numită "din vechime", datorită lipsei actului întemeierii, care poate fi în secolul al XIV-lea sau mult mai vechi.
Există în curtea mănăstirii o biserică veche de lemn, construită la 1600, sfinţită în 1672 de Sfântul Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, reconstruită în 1699, "distrusă fiind de un incendiu".
Mănăstirea a fost o vreme metoc al Mănăstirii Putna. La mănăstire a funcţionat şi un important centru de pictură.
Biserica de zid este construită între anii 1905-1910 şi pictată între anii 1982-1985.
Mănăstirea are acum mai multe clădiri, încât putem vorbi de un complex monahal. Între 2013-20115 s-a construit aici un centru cultural important.
Hramul de vară este Adormirea Maicii Dommnului, când are loc cel mai mare pelerinaj cu procesiuni din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, iar hramul de iarnă este praznicul împărătesc Întâmpinarea Domnului. |
|
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie din ziua hramului

Foto
Marţi, 15 august 2017, ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe Altarul de Vară al Mănăstirii, unul dintre cele mai frumoase din Episcopie, înconjurat de un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi, între care Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Grigore Andreica, proin-protopop al Vişeului, preoţi din parohiile Episcopiei. Din sobor a făcut parte şi un preot ortodox din Italia, care a venit în România pentru a participa la hramul Mănăstirii Moisei cu coconii borşenilor. A fost prezent şi un preot din Ucraina.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Arhanghelii” al preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Pr. Dr. Petrică Covaciu.
În rândul credincioşilor s-au aflat Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, inspector pentru învăţământul religios din România, Ing. Mircea Leţiu, membru în Adunarea Episcopală şi fost membru Adunarea Naţională Bisericească, primarul Toader Şteţcu, deputatul Gheorghe Şimon, Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Număr record de credincioşi a sosit la hramul Mănăstirii Moisei, peste 30.000, unii veniţi chiar din ziua precedentă, după tradiţia locului, pentru a participa la Vecernie şi la slujba de priveghere de toată noaptea.
Trei Sfinte Liturghii s-au oficiat în ziua hramului: una în limba ucraineană, la ora 3,00, pe Văile din jur aflându-se mai multe sate ucrainene, alta la ora 4,00, pentru împărtăşirea credincioşilor care s-au spovedit în cursul după amiezii şi nopţii, şi Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 10,00, cu ocazia hramului.
O echipă de 12 jandarmi a fost de faţă, pentru a asigura ordinea, dar nu au avut ce face, pentru că fiecare credincios a petrecut cu evlavie şi în rugăciuni în cele două zile. Şi un amănunt care spune mult: în urma miilor de credincioşi care au umplut la maxim curtea generoasă a mănăstirii, a rămas un câmp curat, fără pungi sau hârtii aruncate pe jos, ceea ce ne vorbeşte fără cuvinte despre educaţia credincioşilor care au venit la mănăstire: oameni ordonaţi, curaţi şi iubitori de frumos.
Procesiunile
Şi anul acesta procesiunile venite de pe Văile Izei, Vişeului, Ruscovei şi Borşei au constituit atracţia credincioşilor.
Procesiunile, numite „prosesii” în limbajul locului, au păstrat tradiţia de sute de ani: în frunte preotul sau preoţii, urmaţi de copiii mai mici, apoi copiii mai mari, tinerii şi tinerele, îmbrăcaţi toţi în alb, iar după aceea oamenii în vârstă, vin pe jos, interpretând cântece către Maica Domnului, înconjoară biserica de lemn apoi biserica de zid, de trei ori, intră în biserică şi se închină la icoana făcătoare de minuni şi la celelalte icoane, după care ies în mulţime. Fac acest lucru la sosire, dimineaţa, înainte de începerea Sfintei Liturghii, şi apoi, după Sfânta Liturghie, înainte de a pleca spre casă. Practic, în după amiaza zilei dinaintea hramului şi în ziua hramului, Mănăstirea Moisei răsună de cântece închinate Maicii Domnului, încât este o atmosferă de un farmec aparte şi ţi se pare că îngerii din cer cântă, nu pelerinii veniţi în procesii.
„Este Maramureşul îmbrăcat în lumină, în sărbătoare. Aceasta este sărbătoarea iubirii faţă de Maica Domnului”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Cuvânt de învăţătură despre Maica Domnului
În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor cine este Maica Domnului şi de ce este Ea importantă pentru viaţa credincioşilor şi mântuirea lor.
„Maica Domnului a fost înaintea tuturor purtătoare de Hristos, purtătoare de Dumnezeu, purtătoare de har, aşa o şi numeşte îngerul lui Dumnezeu, Gavriil, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Fecioara smerită şi ascultătoare primeşte taina lui Dumnezeu cu evlavie şi recunoştinţă şi aduce în lume pe Cel Preaînalt, pe Cel necuprins, pe Cel neajuns, pe Cel care nu-L încap cerurile şi cerurile cerurilor.”
Maica Domnului este mai presus decât oricine de pe pământ:
„Pentru noi, creştinii, Maica Domnului este mai presus decât orice bărbat din lume. Şi femeia creştină care aduce pe lume viaţă este mai presus decât un bărbat. Aşa a vrut Dumnezeu”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop.
Creştinismul pune un mare preț pe femeie:
„Unde a aşezat creştinismul femeia, n-a aşezat-o nimeni, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De 2000 de ani femeia are un rol extraordinar. Maica Domnului este vrednică să-i aducem preacinstire, pentru că a făcut posibil ca în fiinţa ei plină de sfinţenie, de lumină şi de har, să se sălăşluiască Dumnezeu. Să se întrupeze Fiul Său. De aceea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este praznic mare. Este praznic împărătesc. Este praznic al praznicelor Maicii Domnului. De ce? Pentru că astăzi, Maica Domnului, a cărei Adormire o prăznuim, nu moare ca orice muritor de rând, ci adorme.”
Distincție
Părintele stareț, Arhimandritul Teofil Pop, a fost distins cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, pentru buna chivernisire cu responsabilitate a patrimoniului sfintei Mănăstiri Moisei, pentru reînnoirea bisericii de zid, pentru construirea și darea în folosință, la cele mai înalte standarde, a Centrului Pastoral, Cultural și Monahal „Sfântul Mitropolit Sava Brancovici”.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar, pentru muzeul eparhiei, o icoană cu Adormirea Maicii Domnului, cumpărată din banii credincioșilor.
A fost o zi de mare sărbătoare la hramul Mănăstirii Moisei, care a avut loc pe o vreme deosebit de frumoasă, ziua, și o noapte răcoroasă, venită după o zi cu puțină ploaie. Un număr de peste 30.000 de credincioși au umplut curtea mănăstirii, spre a se ruga și închina la icoana făcătoare de minuni, mulți dintre ei stând la privegherea de toată noaptea și la sfintele slujbe. |
|
Târnosire şi hram la Mănăstirea Moisei

Foto
Luni, 14 august 2017, ajunul sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”, şi marţi, 15 august 2017, ziua praznicului împărătesc „Adormirea Maicii Domnului”, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Moisei din Maramureşul Voievodal, unde, în preziua sărbătorii, a târnosit biserica Mănăstirii, a oficiat Slujba Vecerniei cu Litie şi a rostit o meditație, iar în ziua hramului a săvârșit Sfânta Liturghie.
Târnosirea bisericii Mănăstirii Moisei
Luni, 14 august 29017, în ajunul marelui praznic împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, de la ora 17,00, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Slujbă a târnosirii bisericii Mănăstirii Moisei, cu hramul mare – Adormirea Maicii Domnului şi hramul de iarnă - Întâmpinarea Domnului.
Mănăstirea Moisei are o istorie străveche, iar ca dată de referinţă se aminteşte anul 1599, când a fost ridicată biserica de lemn monument istoric, de către un călugăr Iosif. În această biserică au slujit arhierei vestiţi, ca mitropolitul Sava Brancovici de la Alba Iulia, Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş, episcopul Dumitru Pop, arhiepiscopul Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului şi, de foarte multe ori, veşnicul de pomenire Arhiepiscop Justinian.
La mănăstire a existat o şcoală de dieci şi un centru de iconari, iar în bisericile mănăstirii Sfintele Liturghii s-au desfăşurat neîntrerupt, indiferent de vitregiile care au trecut peste ea, deoarece a funcţionat în perioadele grele ca biserică parohială.
Actuala biserică a mănăstirii a fost construită din piatră şi cărămidă între anii 1905-1910 şi târnosită prima dată de abia în 1986, după 76 de ani de la construire.
Târnosirea de acum, la 31 de ani de la prima sfinţire şi la 107 ani de la zidire, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, s-a făcut ca urmare a lucrărilor de renovare în exterior, a înlocuirii policandrelor şi de refacere a pristolului în tiparele arhitecturii bizantine. Slujba de târnosire s-a făcut cu respectarea întocmai a canoanelor Bisericii Ortodoxe: aşezarea Documentului de sfinţire şi a sfintelor moaşte în piciorul Sfintei Mese, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a Sfintei Mese, dar şi a exteriorului bisericii, punerea icoanelor celor patru Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu, punerea veşmintelor pe sfânta Masă. Sfânta Masă reprezintă Mormântul Domnului şi este cel mai sfânt loc de pe pământ.
Meditaţie de seară
După slujba de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Slujba Vecerniei, unită cu Litia, înconjurat de un sobor de peste 25 de preoţi, iar în final a rostit o meditaţie, în care a vorbit credincioşilor despre Maica Domnului, despre sfinţenia locurilor închinate Maicii Domnului, cum sunt mănăstirile, inclusiv cel al Mănăstirii de la Moisei, despre istoricul bisericii monument istoric, sfinţită de mitropolitul Sava Brancovici, despre ceilalţi episcopi care au slujit în acest sfânt locaş, din care unii au avut reşedinţa aici, despre istoria de 400 de ani a acestei mănăstiri, care a fost ocrotită de Dumnezeu, ea nefiind arsă sau distrusă nici de năvălirile tătarilor, care au incendiat două biserici de lemn din Moisei, nici de tunurile lui Bukow, care a distrus peste 150 de mănăstiri din Transilvania, pentru a-i obliga pe români să-şi părăsească credinţa ortodoxă, şi n-au închis-o nici comuniştii, timp în care a funcționat ca biserică de parohie.
„Iată, suntem pe un loc sfânt cu 400 de ani de existenţă neîntreruptă, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. De aceea este atât de iubită, atât de mult preţuită, atât de mult căutată şi rugăciunile sunt împlinite.”
Un loc aparte în cadrul meditaţiei l-au ocupat cuvintele despre pelerinaje şi procesiunile care vin la Mănăstirea Moisei în ziua hramului, fenomen unic în ţară şi în lume, prin costumațiile și cântecele interpretate, care este admirat de toată lumea. Mai există procesiuni și în alte părți ale Transilvaniei, dar cele de la Moisei au unicitatea lor.
„Viaţa noastră este un pelerinaj către Împărăţia lui Dumnezeu şi întâlnirea cu El. De când ne naştem ne îndreptăm spre veşnicie, spre şi mai multă viaţă. Un pelerinaj către Dumnezeu, către Împărăţia lui Dumnezeu, ca să intrăm în familia lui Dumnezeu, unde este Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfinţii Prooroci, Sfinţii Apostoli şi toţi Sfinţii, milioanele de sfinţi, mucenici şi cuvioşi, mărturisitori, închinători, rugători din toate neamurile şi din neamul nostru, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Dorul de întâlnire cu veşnicia, cu Dumnezeu cel Veşnic, cu Dumnezeul adevărului, cu Dumnezeul mângâierii, cu Dumnezeul tuturor darurilor. Şi atunci căutăm locurile cele mai sfinte de pe pământ.”
Vorbind strict despre pelerinaje, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi:
„Să nu lăsaţi tradiţia. V-a spus-o Înaltpreasfinţitul Justinian şi vă spun şi eu. Să n-o lăsaţi, că e tot ce avem noi mai frumos în România şi mai preţios”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. |
|
Sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului” în decor de autentică iarnă maramureşeană

Foto
Joi, 2 februarie 2017, cu începere de la ora 9,30, de praznicul împărătesc „Întâmpinarea Domnului”, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiatprimaSfântă Liturghie Arhierească, de când este Întâistătătorul Eparhiei, la Mănăstirea Moisei din Maramureşul Voievodal.
Praznic împărătesc în decor de iarnă autentică
„A devenit o tradiţie ca în frumuseţea unică a iernii maramureşene să ne întâlnim de sărbătoarea Întâmpinării Domnului la sfânta noastră mănăstire de la Moisei, a spus Preasfinţitul Episcop Iustin. Şi iată că, după geruri care n-au mai fost de vreo 5 ani, este o întâlnire plină de lumină şi de căldură sufletească, pentru că atunci când oamenii se întâlnesc cu gânduri curate şi cu sentimente adevărate, se luminează şi atmosfera în jur. Când oamenii sunt încrâncenaţi, în război şi duşmănie, se întunecă şi cerul, şi pământul, şi vin peste noi necazuri şi dureri,” a continuat Preasfinţitul Părinte.
Şi a fost, cu adevărat, o frumoasă sărbătoare la Moisei, oamenii umplând până la refuz biserica, pentru că Mănăstirea Moisei adună credincioşii atât la bucurie, ca astăzi, cât şi la necaz, când vin şi se roagă în genunchi ca pe cei plecaţi la muncă în străinătate s-i ocrotească Dumnezeu cu milostiva Sa putere de grijă.
În rândul credincioşilor am văzut bărbaţi şi femei din Moisei, de pe Valea Izei şi Valea Vişeului, din Borşa şi chiar de mai departe. Între ei, ing. Mircea Leţiu, membru supleant în Adunarea Eparhială, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească. Au fost prezente stareţe şi monahii din protopopiatele Vişeu, Sighet şi Satu Mare.
Sobor ales de călugări şi preoţi de mir
Un sobor ales de preoţi l-au onorat pe părintele stareţ al Mănăstirii Moisei, Arhimandritul Teofil Pop, care de 10 ani este întâistătătorul complexului monahal, ce are o dăinuire pe acest loc de peste 300 de ani. Au făcut parte din sobor Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc al Episcopiei şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, Protopopiatul Lăpuş, care a venit împreună cu Protos. Ioachim Tomoiagă, născut în Moisei. Lor li s-au adăugat stareţii, duhovnicii şi preoţi slujitori din cele 10 mănăstiri din Protopopiatul Vişeu, în frunte cu protopopul Pr. Mihai Chira, protoiereul Vişeului, şi Pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, preoţi de mir din parohiile Moiseiului, Borşei şi din localităţile învecinate, între ei fiind slujitor chiar un preot din Moldova.
Hirotonire întru diacon
În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin a hirotonit întru diacon, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” din Vişeu de Sus, pe tânărul teolog Iulian Scripciuc, cântăreţ la strana acestei biserici. El va sluji ca diacon acest sfânt locaş de închinare.
Cuvântul de învăţătură
Părintele Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt de învăţătură despre semnificaţia creştinească a sărbătorii Întâmpinarea Domnului de către bătrânul Simion, îndemnând credincioşii la păstrarea obiceiurilor creştineşti, a Tradiţiei Bisericii, a credinţei adevărate, a sfinţeniei prin prezenţa în Biserica lui Hristos.
„Iisus Hristos Pruncul este Mântuitorul. Acesta este învăţătura din sărbătoarea de astăzi, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop. Templul a fost cel mai sfânt loc de pe pământ pentru neamul ales şi Biserica lui Hristos, pentru noi, este cel mai sfânt loc de pe pământ. Aici este locul odihnei şi liniştii noastre, şi împăcării. Aici este locul în care găsim adevărul”.
O icoană cu Maica Domnului primită în dar
Părintele stareţ Arhim. Teofil Pop, a dăruit, după ce a rostit cuvântul de mulţumire părintelui Episcop şi invitaţilor, icoana Maicii Domnului „Vrednică eşti!” Momentul a fost subliniat de Părintele Episcop prin explicarea istoriei acestei icoane din Sfântul Munte Atos şi însemnătatea ei.
|
|
- Sfânta liturghie Arhierească, patronată de Înalt Prea Sfinția Sa Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale și Meriodionale. 15 august 2016 - Foto.
- Taina Sfantului Maslu - Foto.
- Sfanta Liturghie - 14 august 2016 - Foto.
|
|
"Am venit Maicuta sa te mai vedem
Sa ne spunem dorul, care il avem"...
Timp binecuvântat a sosit iar in Maramuresul voievodal, Praznicul "Adormirii Maicii Domnului" care este sărbătoarea cea mai cinstită si pretuita de crestinii ortodocsi din Tara Maramureșului si din Transilvania, acesta fiind praznicul care se regaseste in centrul praznicelor închinate Maicii Domnului.
Ca in fiecare an Manastirea Moisei cea mai veche vatra monahală din Maramureș isi serbează hramul.
Anul acesta la invitatia Preasfințitului Iustin Sigheteanul va fi in mijlocul credinciosilor Înalt Preasfintia Sa Iosif Pop, Mitropolitul Europei Centrale si Meridionale.
Programul va debuta Duminica 14 august începând cu ora 18:00, cu Slujba Vecernie cu Litie.
Programul va urma de la ora 22:00 cu Slujba Privegherii Prohodul Maicii Domnului si Dezlegarile Sfântului Vasile cel Mare.
-15 august ora 2:30 Sfanta Liturghie in limba ucraineană
-ora 4:00 Sfanta Liturghie cu impartasirea credincioșilor
-ora 6:00 Sfintirea Apei
-ora 7:00 Taina Sfântului Maslu
-ora 8:00 Parastasul pentru cei adormiti
-ora 10:00 Sfanta Liturghie Arhiereasca
Va asteptam cu frateasca dragoste,
Straret Arhim. Teofil Pop
FOTO |
|
-
Tabăra de vară și de pictură Sfântul Sava Brancovici de la Mănăstirea Moisei sau locul în care înveți cum să trăiești frumos și creștinește. FOTO.
Vacanța de vară reprezintă pentru toți elevii timpul cel mai potrivit pentru bine-meritata odihnă după un an școlar în care s-au ostenit să învețe.
Dacă unii copii folosesc acest timp pentru a se juca mai mult, a face drumeții, a citi sau pur și simplu a se relaxa, sau pentru a petrece cât mai mult timp cu familiile lor, fie mergând la bunici sau cu părinții în concediu sau la părinți în țările în care aceștia lucrează, alții aleg să participe la diferite activități organizate din care continuă să învețe multe lucruri de folos pentru viața lor, cum ar fi diverse ateliere, cursuri, cercuri sau tabere de vară.
Și în acest an, 30 de elevi, începând cu Clasa pregătitoare până în clasa a VIII-a, au participat la o astfel de activitate educativ-recreativă, organizată la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului Moisei.
Este vorba de ,,Tabăra de vară și de pictură Sf. Sava Brancovici ” care a avut loc în perioada 4-9 iulie 2016 și care cu ajutorul lui Dumnezeu a ajuns la ediția a VII-a.
Ca în fiecare an, această tabără oferă elevilor posibilitatea de a petrece o săptămână din vacanța lor de vară într-un mod plăcut dar și util.
Deși este vorba de o tabără creștină, organizată de către o mănăstire și desfășurată în cadrul acesteia, tabăra de vară de la Mănăstirea Moisei nu are ca scop îndoctrinarea tinerilor, scopul ei fiind acela de a arăta tinerilor cum își pot trăi viața frumos, creștinește, făcând din toate atât cât este nevoie pentru ca viața lor să fie una cât mai echilibrată.
Astfel și activitățile desfășurate în această tabără au fost gândite în acest sens.
Mai întâi pentru a trăi echilibrat omul are nevoie de hrană trupească cât mai sănătoasă și aer, cât mai curat, și aici la poalele Pietrosului Rodnei acest lucru a fost posibil sută la sută, căci hrana asigurată la mănăstire este cea mai naturală și sănătoasă, iar aerul respirat atât în drumeții cât și în clipele liber de relaxare în curtea mănăstirii a fost unul înmiresmat de aromele teilor înfloriți, a brazilor și a ierbii proaspăt cosită.
Pe lângă hrana trupească, omul mai are nevoie și de hrană sufletească și din aceasta au putut gusta din plin copiii prezenți, participând la slujbele mănăstirii, activând chiar la strană, și luând parte la Sfintele Taine ale Spovedaniei, Împărtășaniei și a Maslului, purtând convorbiri pe diferite teme duhovnicești sau pur și simplu trăind câteva zile în acea atmosferă plină de liniște și de har pe care o poți simți în această sfântă mănăstire.
De asemenea omul nu se simte împlinit dacă nu realizează ceva în viață, dacă nu-și pune în valoare talanții primiți de la Dumnezeu.
Și copiii participanți la tabără au zugrăvit câte o icoană pe care la final au dus-o la casele lor, au învățat să împletească brățări, să ajute la unele munci din incinta mănăstirii, au învățat pricesne pe care le-au cântat la sfintele slujbe, s-au gospodărit aproape singuri în camere, la masă și în spațiul de lucru.
Un alt aspect căruia omul ar trebui să-i acorde mai multă atenție este și păstrarea legăturii cu originile și tradițiile strămoșești.
În tabăra din acest an, pe lângă refacerea legăturii spirituale cu strămoșii prin rugăciunea pe care participanții au făcut-o în bisericuța de lemn, în acest loc încărcat de istorie, căci Mănăstirea Moisei are o vechime de peste 400 de ani, și prin deprinderea unui meșteșug care a fost practicat în această mănăstire și anume pictarea de icoane, aceștia au avut posibilitatea să se întoarcă puțin în timp și să învețe câteva lucruri interesante și despre meșteșugurile strămoșilor noștri, care tind să dispară încet-încet în această lume modernă, și pe care niște oameni cu suflet pur românesc încearcă să le scape de la pieire și să le reactiveze în rândul tinerilor dornici de a le practica. Acest lucru a fost posibil prin vizita pe care participanții au făcut-o într-una din zile la Centrul de Inovație și Creație iMMart din apropierea mănăstirii, unde au fost primiți cu drag de doamna Holiciu Andreea care le-a prezentat câteva lucruri despre meșteșugurile tradiționale și unde , sub îndrumarea doamnei profesoare Raluca Moldovan de la Clubul Copiilor Vişeu de Sus, au creat brăţări împletite din şnur colorat şi au fost iniţiaţi în meşteşugul manufacturării de zgărdane, podoabă care completează portul popular al femeilor din Maramureş.
Orice om are nevoie însă și de momente de relaxare și chiar de distracție mai ales la vârsta tinereței.
Elevii participanți au avut și astfel de momente în tabără cum ar fi jocuri în aer liber sau în interior, foc de tabără, vizionare de film, plimbare cu hidrobicicleta pe lacul mănăstirii.
Dar cel mai important lucru pentru om e acela de a trăi așa cum se cuvine în comuniune cu semenii și cu Părintele său cel ceresc.
Și în această tabără elevii au avut posibilitatea să-și facă noi prieteni, să socializeze, să învețe cum să se comporte față de ceilalți oameni, dar și să intre în legătură cu Dumnezeu prin rugăciune și prin făptuirea faptelor creștinești.
Faptul că mulți copii sunt dornici să participe la această tabără, unii participând chiar și pentru a treia oară, iar impresiile de final ale participanților, sunt pozitive, arată că tinerii își doresc să participe la astfel de activități și au nevoie de ele pentru că din acestea au multe de învățat pentru viața lor.
Reușita ediției din anul acesta se datorează unor oameni puțini dar inimoși care s-au jertfit puțin câte puțin pentru acești tineri minunați față de care avem datoria de ai crește frumos, creștinește, departe de toată urâciunea lumii acesteia. Aceștia sunt Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, împreună cu obștea mănăstirii, Diaconul profesor Moldovan Emilian-Ioan (Școala Gimnazială Nr.1 Moisei) și doamnele profesoare Moldovan Raluca-Maria (Clubul Copiilor Sighetu-Marmației Filiala Vișeu de Sus), Grec Claudia-Maria (Școala Gimnazială Nr.9 Borșa), Tomoiagă Ioana (Liceul Tehnologic Nr.4 Vișeu de Sus) și Pop Laura (Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud), doamnei Lontiș Daniela, voluntar, și doamnelor bucătărese Pop Maria și Cuc Ileana, cărora pe această cale le mulțumim pentru efortul depus și rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa înmulțind binele în viețile lor și a celor apropiați lor.
E frumos să trăiești creștinește și Tabăra de vară și de pictură Sf. Sava Brancovici a reușit sperăm și în anul acesta să-i învețe pe cei 30 de copii participanți, care sperăm că la rândul lor îi vor învăța și pe alți tineri de vârsta lor, cum pot să facă acest lucru.
Diacon profesor Moldovan Emilian-Ioan – Școala Gimnazială Nr.1 Moisei Maramureș
Prof. Moldovan Raluca-Maria – Clubul Copiilor Sighetu-Marmației Filiala Vișeu de Sus
|
|
|
|
- 2 mai 2016 -Luni a doua zi de Pasti de la ora 9:00 Utrenia urmata de Sfanta Liturghie. Foto.
|
|
|
|
- Slujba Vecerniei (A doua Inviere) -2016. Foto.
|
|
|
|
- Manastirea " Adormirea Maicii Domnului" Moisei-2016-Foto.
|
|
|
Programul Slujbelor de Pasti la Manastirea Moisei:
Slujba Învierii de la ora 24:00 urmata de Sfanta Liturghie.
Slujba Vecerniei(II Inviere) de la ora 12:00.
Luni a doua zi de Pasti de la ora 9:00 Utrenia urmata de Sfanta Liturghie
Marti a treia zi de Pasti de la ora 9:00 Utrenia urmata de Sfanta Liturghie.
|
|
Prohodul Domnului...
"In mormant viata pus ai fost Hristoase si s-au spaimantat ostirile îngerești, plecaciunea Ta cea multa preamarim".
Foto. |
|
|
- Duminica a IV a din Postul Mare la Manastirea Moisei. "Rugaciunea si Postul, doua cai ce duc la mantuire"...Foto.
|
|
|
|
-
Sfântă Liturghie Arhierească la cea mai veche mănăstirea maramureşeană
Biserica Mănăstirii Moisei şi spaţiul din jurul ei au fost pline de credincioşi azi, la sărbătoarea împărătească a Întâmpinării Domnului, când Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat aici Sfânta Liturghie Arhierească, în mijlocul unui mare sobor de preoţi. Din sobor au făcut parte arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, arhim. dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie, pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, stareţi de mănăstiri, preoţi din parohiile de pe văile Izei şi Vişeului, preoţi din obştea mănăstirii, în frunte cu arhim. Teofil Pop, stareţul sfântului locaş, diaconi. În rândul credincioşilor s-a aflat maica Filofteia Oltean, stareţa Mănăstirii Bârsana, Toader Şteţco, primarul comunei Moisei, Nicolae Burzo, primarul comunei Groşii Ţibleşului, localitatea de naştere a stareţului Teofil, alte oficialităţi judeţene şi locale. A fost prezent Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, pe cheltuiala căruia în fiecare an este adusă în Eparhie Lumina de la Biserica Învierii din Ţara Sfântă. Slujirea în această mănăstire de sărbătoarea Înălţării Domnului a devenit o tradiţie pentru ierarhul maramureşean şi pentru credincioşii din Moisei şi satele din jur, cunoscându-se faptul că lumea în această zonă este foarte credincioasă şi de circa 10 ani îşi aşteaptă ierarhul să se roage împreună cu el. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit despre Întâmpinarea Domnului la templu de către Dreptul Simeon, prezentând credincioşilor nu numai evenimentul în sine, ci şi contextul în care s-a petrecut, precum şi învăţăturile pe care le desprindem din aceasta. După încheierea Sfintei Liturghii Arhiereşti, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigeheteanul a acordat primarului distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană pentru laici” pentru construirea şi asfaltarea drumului către mănăstire, realizând un circuit al accesului, necesar mai ales în perioada hramurilor, când fluidizarea circulaţiei este absolut necesară. Fiecare primar care va construi drumuri modernizate către cele 30 de mănăstiri şi 10 schituri din Eparhie va primi această distincţie, a spus Preasfinţitul Părinte. Arhimandritul Teofil Pop i-a oferit Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, ca semn de mulţumire şi preţuire o icoană a Maicii Domnului, care va completa colecţia Episcopiei. Mănăstirea Moisei este cea mai veche mănăstire maramureşeană, funcţionând neîntrerupt de patru secole. Ea a avut, de-a lungul acestei perioade, un rol important în păstrarea Ortodoxiei ţinutului. Foto.
|
|
|
|
-
Vineri 14 August, de la ora 18.00, in ajunul sarbatorii Adormiri Maicii Domnului, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei cu litie si a predicat, pe altarul de vara din incinta Manastirii Moisei, Prot. Viseu. Dupa Slujba Vecerniei Preasfintia Sa a binecuvantat noul Centru Social-Cultural ,, Sf. Mitropolit Sava Brancovici" unde se vor desfasura conferite, activitati cu tineretul crestin ortodox si vor fi ingrijiti prin oferire de hrana zilnica mai multe familii nevoiase din zona. Foto.
-
Sambata 15 august, de la ora 9.30, PS Iustin Sigheteanul a coborat in mijlocul credinciosilor prezenti, dupa care a savarsit Sfanta Liturghie solemna, cu ocazia hramului (Adormirea Maicii Domnului) si a predicat in fata miilor de credinciosi prezenti la hram, din tot Maramuresul Voievodal si judetele invecinate. La sfarsitul Sfintei Liturghii, PS. Sa a conferit ,,Crucea Voievodala Maramureseana" pentru laici, Academicianului Ionel Valentin Vlad – Presedintele Academiei Romane, care este fiu al maramuresului si Academicianului Alexandru Surdu - Vicepresedintele Academiei Romane. Sarbatoarea impresionanta s-a incheiat cu intonarea de catre ierarh, cler si credinciosi a pricesnei inchinate Maicii Domnului ,,O Maicuta Sfanta,, si rugaciunea ,,Tatal Nostru" Foto.
|
|
 |
Procesiunea Manastirii Moisei!
ALBUM FOTO 14-15 AUGUST 2015

Aveam aleasa bucurie de a va invita sa fiti in mijlocul nostru, la hramul manastirii, care va fi patronat de P.S. Dr. Iustin Hodea Sigheteanul, Episcop Vicar al Maramuresului si Satmarului in perioada 14-15 august, dupa urmatorul program:
- 14 august ora 18:00-Vecernie cu Litie
ora 22:00-Privegherea cu Prohodul Maicii Domnului, urmate de Dezlegarile Sfantului Vasile cel Mare
- 15 august ora 02:30-Sfanta Liturghie, in limba ucraineana
ora 04:00-Sfanta Liturghie, cu impartasirea credinciosilor
ora 06:00-Sfintirea Apei
ora 07:00-Sfantul Maslu
ora 08:00- Parastasul, pentru cei adormiti
ora 10:00- Sfanta Liturghie Arhiereasca
Va asteptam cu dragoste frateasca!
ALBUM FOTO PREGATIRE PENTRU HRAM
|
|
 |
TABARA DE VARA SI DE PICTURA „SFANTUL SAVA BRANCOVICI” DE LA MANASTIREA MOISEI LA A SASEA EDITIE
ALBUM FOTO
A VI-a editie a Taberei de vara si de pictura „Sfantul Sava Brancovici”, organizata la Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, judetul Maramures, s-a desfasurat si in acest an in perioada 20-25 iulie, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului si cu purtarea de grija si sprijinul Prea Cuviosului Parinte Arhimandrit Teofil Pop, staretul manastirii dimpreuna cu obstea de aici.
Aceasta tabara se vrea a fi o smerita rasplata a dragostei pe care tinerii si copiii din zona Viseu-Borsa o au fata de Dumnezeu, Maica Domnului, Biserica si credinta stramoseasca, dar si fata de disciplina Religie, precum si fata de celelalte activitati extrascolare cu specific religios, pe care le indragesc si la care participa de fiecare data benevol, manati doar de imboldul sufletesc de a fi mai aproape de Dumnezeu si de a-si cunoaste si practica mai bine credinta ortodoxa in care s-au nascut si au crescut in sanul familiei lor si al neamului romanesc din care fac parte.
Pentru acesti minunati elevi, aceasta straveche manastire din Tara Maramuresului, care a fost si este in continuare un far calauzitor spre mantuire pentru cei care locuiesc in aceasta parte de tara, si nu numai pentru acestia, desi se afla intr-un amplu proces de innoire si sistematizare, s-a ingrijit ca si in acest an sa organizeze aceasta tabara de vara, dovedind inca o data grija pe care aceasta o are pentru generatia tanara de crestini, acest gest constituindu-se si intr-un indemn pentru toti cei responsabili de aceasta de a se ingriji mai mult de sufletele inocente ale tinerilor, mai ales in aceste vremuri care, prin diferite mijloace, incearca sa le tulbure curatia sufleteasca. Astfel, organizatorii acestei tabere, au facut tot posibilul ca pe parcursul ei participantii sa beneficieze de cele mai bune conditii de cazare si masa, dar si de o gama variata de activitati educative si mai ales recreative, asa incat copiii sa se simta cat mai bine, sa se recreeze dar sa si ramana in suflet cu ceva folositor in urma acestei experiente.
Activitatea principala a taberei a fost invatarea tehnicii pictarii unei icoane pe sticla, aceasta activitate dorindu-se a fi si un liant peste timp intre micii pictori de astazi si cei care, cu peste 400 de ani in urma, deprindeau tainele zugravirii icoanelor in scoala de zugravi care a functionat o perioada in cadrul acestei manastiri. Icoanele pe care participantii le-au pictat pe parcursul acestei tabere, avem nadejdea ca vor fi pentru acestia un semn spre amintire de zilele frumoase petrecute in aceasta tabara alaturi de ceilalti colegi, dar mai ales un semn spre intarirea credintei in Dumnezeu, caci cu siguranta ca ori de cate ori acestia o vor privi, gandul se va inalta in rugaciune spre cel zugravit chiar de catre ei.
Alte activitati dedicate vietii lor spirituale, la care elevii au participat cu drag, chiar daca acestea au fost optionale, au fost participarea la programul liturgic al manastirii (Sfanta Liturghie, Vecernia, Miezonoptica) si primirea Sfintelor Taine ale Maslului, Spovedaniei si Impartasaniei. Acestea au avut si rolul de a-i pregati pe copii pentru perioada deosebita a Postului Adormirii Maicii Domnului, post tinut cu mare evlavie de maramureseni, tineri sau batrani, prin participarea acestora in fiecare seara la Paraclisul Maicii Domnului, dar mai ales prin organizarea procesiunii de Sfanta Maria, prin care fiecare sat si parohie isi trimite mesagerii rugaciunii, coconii cei cu sufletul curat si cu glasuri pure, cristaline, in Gradina Maicii Domnului care pentru acest colt de tara, de peste 400 de ani, este Manastirea Moisei.
De asemenea pe parcursul taberei, tinerii prezenti au avut ocazia de a purta diferite discutii in care au fost abordate teme actuale care vizeaza viata lor sufleteasca precum si alte subiecte din sfera spirituala. S-a remarcat dezbaterea initiata de catre parintele Vasile Tomoiaga de la Parohia Nr.1 „Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Moisei, care a lansat tinerilor provocarea de a descoperi efectele benefice dar si cele negative ale tehnologiei moderne, internetul cu retelele de socializare si diferitele site-uri, televizorul care prezinta o gama variata de emisiuni, dependenta de telefonul mobil, tableta si jocurile pe calculator, aratandu-le acestora cum ar trebui sa se raporteze un tanar crestin la acestea, pentru ca utilizarea lor sa le fie spre folos si nu spre pierzare.
Activitatile recreative au fost dintre cele mai diverse, de la jocuri de interior si in aer liber, drumetii, filme, foc de tabara, plimbari cu hidrobicicleta, pana la participarea la ateliere de impletituri, de pictura pe piatra si de gastronomie, cu totii invatand cum pot sa-si foloseasca timpul intr-un mod util si placut in acelasi timp, fara a-l pierde comunicand virtual ore nesfarsite in fata calculatorului sau al telefonului, ci castigandu-l alaturi de prietenii adevarati, reali, impreuna cu care sa se poata bucura din plin de anii copilariei si de zilele minunate ale vacantei de vara. Coordonatorii acestor activitati au fost parintele diacon Emilian Moldovan, profesor de religie la Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei, doamna profesoara Raluca Moldovan, profesor de informatica la Clubul Copiilor Viseu de Sus si doamna educatoare Claudia Grec de la Gradinitia Nr.2 Borsa, un aport deosebit aducandu-l si doamna Ioana Tomoiaga, bibliotecar la Biblioteca Comunala Moisei.
Dand slava Bunului si Milostivului Dumnezeu ca ne-a ajutat ca si in acest an sa putem oferi tinerilor nostri minunati cateva zile mai deosebite din perioada vacantei lor de vara in care sa se simta bine si sa si dobandeasca anumite cunostinte si deprinderi folositoare vietii lor, multumim Prea Cuviosul Parinte Staret, Arhimandritul Teofil Pop si tuturor celor implicati in aceasta activitate pentru efortul depus, rugandu-L pe Milostivul Dumnezeu sa le rasplateasca jertfa si sa le ajute sa organizeze in continuare astfel de activitati benefice pentru formarea si educarea tinerilor nostri ca buni crestini, dar mai ales ca buni si de nadejde oameni ai societatii si ai tarii noastre romanesti.
Diacon prof. Emilian Moldovan, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei, Maramures
Prof. Raluca Moldovan, Clubul Copiilor Viseu de Sus, Maramures
Impresii la final de tabara ale catorva participanti la
Tabara de vara si de pictura „Sf. Sava Brancovici”
- Aceasta tabara este o binecuvantare pentru noi toti elevii care participam deoarece ne ofera liniste si pace sufleteasca dar in acelasi timp legam si noi prieteni care vor dura peste ani si ani. Totul a fost minunat, atat tabara, cat si aceasta frumoasa manastire care ne-a gazduit cu atata bucurie si dragoste.
Maria-Iulia, cls. a IX-a, Liceul Teoretic „Bogdan-Voda”, Viseu de Sus
- A fost o tabara frumoasa. Am avut foarte multe experiente placute. Sper ca o sa se organizeze si anul viitor.
Claudiu, cls. a VII-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- A fost una dintre cele mai frumoase experiente pe care le-am trait in aceasta vara. Am avut parte de multe activitati din care am invatat multe lucruri noi si folositoare pentru viitor, dar prin aceasta tabara am avut ocazia sa ne facem si multi prieteni noi.
Simina, cls. a VII-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- A fost o tabara extraordinara si mi-a placut mult. Mi-am facut prieteni noi si m-am bucurat de toate activitatile. Totul a fost frumos si placut. As vrea sa se repete in viitor.
Stefan, cls. a III-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- In aceasta tabara am invatat multe lucruri interesante. Mi-am facut multi prieteni noi cu care ne-am inteles foarte bine si ne-am distrat. Sper sa revin si in editiile urmatoare. Va multumesc pentru tot.
Madalina, cls. a VII-a, Liceul Tehnologic Viseu de Sus
- Aceasta tabara reprezinta pentru noi un loc unde am putut „trai frumos”. Este un loc linistit in care putem sa ne regasim si sa ne facem prieteni buni. Peisajul frumos si atmosfera calda din tabara ne-a ajutat sa intram intr-o altfel de lume in care am putut sa ne detasam de agitatia societatii in care traim. Va multumesc mult.
Andreea, cls. a VII-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- Aceasta tabara este o bucurie pentru toti elevii care participa la ea deoarece aici ne incarcam de energie pozitiva, liniste si pace. M-am simtit foarte bine intrucat mi-au placut toate activitatile facute si mi-am facut prieteni noi. Ma bucur ca am participat la aceasta tabara si imi pare rau ca s-a terminat.
Alina, cls. a VIII-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- Aici am trait o experienta deosebita deoarece am invatat lucruri educative care au contribuit la formarea modului meu de a gandi. Activitatile desfasurate au depasit asteptarile mele de aceea sper sa repet aceasta experienta in tabara din vara viitoare.
Codruta, cls. a VII-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- A fost cel mai frumos eveniment din vara aceasta, nu doar pentru ca m-am intalnit cu colegii de tabara si mi-am facut prieteni noi, ci si fiindca am invatat multe lucruri utile si care ma vor ajuta in viata.
Cristina, cls. a VII-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- Tabara a fost distractiva, dar in acelasi timp si educativa. Ne-am jucat, ne-am simtit bine, dar am invatat si lucruri noi. Intr-un cuvant pot spune ca a fost minunat. Mi-am facut prieteni noi, afland ca exista persoane minunate. As dori sa vin si vara viitoare sa ii reintalnesc pe toti.
Daniela, cls. a VIII-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- A fost cea mi frumoasa experienta din viata mea, dar acum a luat sfarsit. Sper sa vin si anii viitori.
Lia, cls. a V-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- A fost o experienta foarte frumoasa timp de cinci zile, dar a luat sfarsit. Sper ca o sa se organizeze si anul viitor.
Calin, cls. a VII-a, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
- S-a terminat si cea de-a sasea editie a celei mai frumoase si linistite tabere la care am participat, ceea ce ne doream sa nu se mai termine, dar asa cum se spune tot ce-i frumos se termina repede.
Gabriela,cls. a IX-a, Liceul Teoretic „Bogdan-Voda”, Viseu de Sus
Articolul in format pdf |
 |
Invierea Domnului la Manastirea Moisei
Marele praznic al Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, anul acesta a fost mai plin de lumina la Manastirea Moisei.
Sutele de credinciosi care au luat parte cu rabdare, cu acea cumintenie duhovniceasca, la sfintele slujbe in noaptea sfanta, cu sufletele curate, pline de lumina reflectata pe chipurile lor dar si in portul popular specific zonei, alaturi de cantarile pline de bucurie ale Invierii, de slujba solemna oficiata de un sobor de preoti condus de Prea Cuviosul Parinte Staret Arhimandritul Teofil Pop si de biserica gatita ca o mireasa, au creat o atmosfera de adevarata sarbatoare duhovniceasca.
Incepand cu miezul noptii pana tarziu in noapte, dar si in Ziua Invierii la slujba Vecerniei, rugaciunile inaltate spre Dumnezeu din inimile credinciosilor prezenti s-au impletit cu cantarea de biruinta „Hristos a inviat din morti...”, aducand in sufletele celor prezenti lumina, credinta, nadejde, dragoste dar mai ales bucuria sfanta a Invierii.
Anul acesta, postul de televiziune Digi24 a transmis in direct Slujba Invierii de la manastirea noastra, transmisiune precedata pe tot parcursul zilei de sambata de alte transmisiuni in direct alaturi de alte materiale care au promovat traditiile din zona si au recunoscut valoarea inestimabila pe care Manastirea Moisei o are pentru aceasta zona a tarii, atat datorita vechimii ei, dar mai ales datorita izvorului de har pe care il revarsa neincetat asupra credinciosilor din zona si chiar din intreaga tara. Foto.
|
|
 |
|
-
Luni
2 Februarie 2015 de Praznicul Intampinarii
Domnului, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit
si a predicat la Manastirea Moisei, Prot. Viseu.
In cadrul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a
hirotonit intru diacon pe teologul Emilian Moldovan.
Foto.
|
|
|
|
-
15
August 2014
De praznicul “Adormirii Maicii Domnului”
la Manastirea Moisei, la invitatia IPS Iustinian
si PS Iustin, a fost prezent IPS Iosif Pop,
Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale,
care a patronat hramul acestei Manastiri, inconjurat
de un sobor de preoti si in prezenta a zeci
de mii de credinciosi.
Ca in fiecare an, au fost prezente procesiunile
specifice acestei manastiri organizate de fiecare
parohie din Maramuresul voievodal. Foto.
|
|
|
ÎN COMUNIUNE CU DUMNEZEU,
CU SFINTII SI CU APROAPELE
TABARA DE VARA SI DE PICTURA
„SFÂNTUL SAVA BRANCOVICI”
MANASTIREA MOISEI, 18-20 iulie 2014– Editia
a V-a
ALBUM
FOTO
-
Desi
editia din acest an a Taberei de vara si de
pictura „Sfântul Sava Brancovici”
desfasurata la Manastirea „Adormirea Maicii
Domnului” Moisei, judetul Maramures, cu
binecuvântarea Prea Sfintitului Parinte
Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei
Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului
si sub purtarea directa de grija a Prea Cuviosului
Parinte Staret Arhimandritul Teofil Pop, a fost
una mai scurta, ea a avut anul acesta o atmosfera
mai familiala, la ea fiind prezenti un grup
de elevi din clasele I-VIII ai Scolii Gimnaziale
Nr.1 Moisei, alaturi de profesorul lor de religie,
domnul Emilian Moldovan.
Pe parcursul sfârsitului de saptamâna,
marcat de praznuirea Sfântului Prooroc
Ilie Tesviteanul, în gradina Maicii Domnului
de la poalele Pietrosului Rodnei, elevii prezenti
si-au petrecut câteva zile din vacanta
cea mare de vara mai aproape de Dumnezeu si
în comuniune unii cu altii.
Astfel fiecare elev a pictat o icoana cu chipul
sfântului a carui nume îl poarta,
ocazie cu care au aflat mai multe informatii
despre cel care este ocrotitorul lor spiritual.
Dupa rugaciunea de sfintire a icoanelor, acestea
au fost luate si duse la casele lor ca o amintire
a activitatii desfasurate în aceasta tabara,
dar mai ales ca liant peste timp între
ei si sfântul ocrotitor în fata
icoanei caruia de acum înainte vor înalta
rugaciuni de mijlocire.
Cu ocazia vizitarii bisericii de lemn a manastirii,
veche de peste 400 de ani, restaurata si resfintita
anul trecut cu ocazia praznicului Adormirii
Maicii Domnului, în care am înaltat
împreuna câteva rugaciuni catre
Dumnezeu, Maica Domnului si sfinti, ne-am întors
în timp, în zilele Sfântului
Ierarh Sava Brancovici si am putut vedea cu
ochii mintii comuniunea de rugaciune sfânta
si curata a mosilor si stramosilor nostri moiseieni,
îmbracati în portul popular maramuresan
strabun, cu ierarhul ortodox venit cale lunga
tocmai de la Balgrad, pentru a sfinti smeritul
chivotul de lemn al bisericutei Manastirii Moisei,
ultimul bastion al Ortodoxiei din Maramures
în fata tavalugului habsburgic.
Sfintele slujbe manastiresti la care am participat
cu totii, au fost clipe de adânca meditatie
si de rugaciune curata, de comuniune vazuta
cu cei prezenti si de împartasire în
duh cu cei aflati în Împaratia cea
cereasca, rugaciunea fiind scara pe care am
simtit cu totii ca ne-am întâlnit
cu adevarat unii cu altii.
Celelalte activitati recreative, precum drumetiile
în mirificele împrejurimi ale manastirii,
jocurile în aer liber sau de interior
si focul de tabara, au fost de asemenea prilejuri
potrivite de socializare, de împrietenire
si de conversatie, dar si de destindere si relaxare,
toate acestea contribuind la închegarea
comuniunii dintre cei prezenti la aceasta tabara
de vara.
Tabara din acest an ne-a învatat pe toti
sa ne întoarcem la originile stramosesti,
la credinta simpla dar plina de har a înaintasilor
nostri, la modul de viata autentic al acestora
de comuniune cu Dumnezeu, cu sfintii si cu aproapele
lor.
Prof. Moldovan Emilian-Ioan,
Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei, Maramures
|
|
 |
|
-
Duminica
2 Februarie 2014, de praznicul Intampinarii
Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit
Sfânta Liturghie si a predicat la Mânastirea
Moisei, Prot. Viseu. La slujba a participat
un numar mare de credinciosi din Moisei si din
parohiile invecinate. La sfârsitul Sfintei
Liturghii parintele staret Arhimandritul Teofil
Pop, dupa ce a multumit Preasfintiei Sale i-a
oferit în dar din partea obstii monahale
o frumoasa icoana reprezentand Intampinarea
Domnului. Foto.
|
|
 |
|
-
Sâmbata
1 Februarie 2014,
în ajunul praznicului Intampinarii Domnului,
P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Vecerniei
Mari la Mânastirea Moisei. Dupa slujba
vecerniei Preasfintia Sa a savarsit slujba tunderii
în monahism a unui vietuitor al mânastirii
care a primit numele de monah - Filotei. Foto.
|
|
 |
|
-
Joi
30 Ianuarie, de sarbatoarea Sfintilor Trei
Ierarhi, ocrotitorii scolilor teologice, P.S.
Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat
la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime”
din Baia Mare. Din soborul slujitor au facut
parte toti parintii profesori de la sectiile
de teologie ortodoxa din cadrul Centrului Universitar
Nord, de la Seminarul Teologic ,,Sf. Iosif Marturisitorul”
din Baia Mare si de la Liceul Teologic Ortodox
,,N. Steinhardt” din Satu Mare. Pe langa
elevii seminaristi si studentii teologi au participat
si reprezentanti ai autoritatilor locale, ai
Centrului Universitar Nord si foarte multi credinciosi.
La Sfanta Liturghie a asistat si I.P.S. Arhiepiscop
Justinian, care in final a rostit un cuvant
de binecuvantare.
INREGISTRARE
DE LA CATEDRALA EPISCOPALA
|
|
 |
-
Concertul
solemn de colinde sustinut in Catedrala“Sf.
Treime” din Baia Mare, de catre corul“Angeli”al
Seminarului Teologic, corul “Sf. Ioan
Damaschin” al Studentilor Teologi si corul“Doxologia”
al Catedralei Episcopale, va fi transmis online,
duminca 15 decembrie, de la ora 17:00.
INREGISTRAREA
CONCERTULUI
|
|
 |
|
-
Luni
21 Octombrie 2013, de sarbatoarea Sfintilor
Marturisitori Ardeleni, P.S. Iustin Sigheteanul
a liturghisit si a predicat în Parohia
Moisei „Izvorul Dragos”. Dupa Sf.
Liturghie Preasfintia Sa a savarsit Slujba Parastasului
în memoria celor 29 de martiri ucisi la
Moisei în 14 Octombrie 1944 de catre armata
hortysta în retrajere, a sfintit Casa
Memoriala si monumentul-memorial nou restaurat,
ridicat în anul 1970 in memoria martirilor,
opera în piatra a maestrului Vida Gheza.
La eveniment au participat autoritatile judetene
si locale. Dupa momentele solemne de la Moisei,
Preasfintia Sa a vizitat noul schit „Sf.
M. Mc. Gheorghe” din Borsa Poiana.
Foto
|
|
|
|
-
Joi
15 August 2013, de Praznicul Adormirii Maicii
Domnului, hramul Manastirii Moisei, P.S.
Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie
Arhiereasca in noul altar de vara in stil maramuresean,
pe care l-a si sfintit cu acest prilej. La priceasna
Preasfintia Sa a rostit un ziditor cuvant de
invatatura inchinat sarbatorii. In cadrul Sf.
Liturghii a hirotonit intru preot pe seama Parohiei
Unguras, Prot. Baia Mare, pe diaconul Sabin
Petru Boglut. La sfarsitul Sf. Liturghii Arhimandritul
Teofil Pop staretul manastirii a oferit in dar
Preasfintiei Sale o frumoasa icoana a Maicii
Domnului cu Pruncul. La sarbatoare au participat
peste 20 de mii de credinciosi din localitatile
maramuresului voievodal dar si din judetele
invecinate, precum si maramureseni din dreapta
Tisei – Ucraina. Au fost prezenti deasemenea,
Prefectul Judetului Maramures Domnul Anton Rohian,
Primarul Mun. Baia Mare Domnul Catalin Chereches,
Senatorul Sorin Bota si mai multi primari si
alti demnitari. Foto.
|
|
|
|
-
Miercuri
14 August 2013, In ajunul Praznicului Adormirii
Maicii Domnului, de la ora 17.00, P.S.
Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica de lemn
monument istoric din incinta Manastirii Moisei,
in urma amplelor lucrari de restaurare, care
au avut loc intre anii 2011-2012. Biserica de
lemn este prima biserica a manastirii Moisei
si a fost inaltata in anul 1599, anul intemeierii
asezamantului monahal. Biserica a mai fost sfintita
in anul 1672 de catre Sf. Ierarh Sava Brancovici
- Mitropolitul Transilvaniei, care avea atunci
si calitatea de Episcop al Maramuresului. Dupa
slujba de sfintire, Preasfintia Sa a savarsit
Slujba Vecerniei cu litie, urmata de Slujba
Privegherii. Cu acest prilej Preasfintia Sa
a hirotesit intru Arhimandrit pe staretul manastirii
- Protos. Teofil Pop. Foto.
|
|
|
|
-
În perioada
21.07.2013 - 29.07.2013 la manastirea Moisei
a avut loc cea de-a patra editie a Taberei de
vara si pictura Sf mitropolit Sava Brancoovici.
Foto.
|
|
|
|
-
Luni 22 Iulie
2013, de la ora 16.00, P.S. Sa a poposit
la manastirea Moisei, unde s-a intalnit cu elevii
participanti la tabara ,,Bucuria de a fi crestin"
pusa sub patronajul Sfantului Ierarh Sava Brancovici,
cel care la 1672 a sfintit biserica de lemn
din incinta manastirii. Foto.
|
|
|
|
-
Marti 16 Aprilie
2013 , P.S. Sa a poposit la Manastirea
Moisei, unde a vizitat noile lucrari in constructie
(turnul clopotnita, altarul de vara in stil
maramuresan si Centrul Cultural Monahal ,, Sf.
Ierarh Sava Brancovici").
Foto
|
|
|
|
-
Sambata 2 Februarie
2013 , de Praznicul Intampinarii Domnului,
P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat
la Manastirea Moisei. Foto.
|
|
|
|
|